detector.media
17.06.2014 11:09
Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)
Журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції (ВІДЕО)

Затриманий  в Україні журналіст російського телеканалу «Звезда» Євген Давидов під час допиту в Службі безпеки України зізнався, що він в ефірі свого каналу повідомив про фосфорні бомби у м.Славянську (Донецька обл.) , хоча на місці він не був і самих бомб не бачив. Про це йдеться у відеозаписі допиту, опублікованому на YouTube.

 

За словами журналіста, він та його колега з каналу «Звезда» Микита Конашенков провели місяць в Україні, працювали спочатку в м.Києві, потім на території Донбасу.
«Ми знімали сюжети про військові дії, про те, як... ну, власне кажучи, про те, як живуть люди», - розповів він.

 

При цьому, відповідаючи на питання щодо матеріалів про обстріл Слов'янська з реактивних систем залпового вогню, журналіст заявив, що працював не в Слов'янську, а в Донецьку.

 

«За вказівкою керівництва, по дзвінку наших редакторів - вони телефонують, кажуть, що от, відповідно, потрібно сказати в сюжеті, що обстріляли з "Граду", що були там фосфорні бомби. Картинки такої у мене немає, тому що я перебуваю в Донецьку, а не Слов'янську, і як вони перекривали, якою картинкою, я не знаю», - розповів журналіст.

 



Також пан Давидов повідомив, що не дивиться свої готові репортажі, які виходять на каналі, і визнав, що «фосфорного» бомбардування Слов'янська не було. «У мене такий принцип - я не дивлюся свої сюжети в ефірі. Раніше було цікаво подивитись, що вийшло, а зараз на це немає часу. Мені сказали повідомити про фосфорні бомби у Слов'янську, але я був у Донецьку. Де вони брали картинку, я не знаю», - пояснює  затриманий.

 

Також пан Давидов додав, що їм забороняють говорити, що на Сході Україні є багато російських найманців, тому журналісти у своїх сюжетах говорять, що на Донбасі зараз перебуває багато прихильників ДНР, «які приїхали з різних міст». Причому журналісти не уточнюють, що з «різних міст» це також мається на увазі - із Росії.

 

Журналіст зізнався, що він знає, що у зоні конфлікту є бойовики із РФ.  «Я їх бачив. Вони там дійсно є. Я з ними спілкувався», - говорить він.

 

На пряме запитання про вигадані сюжети журналіст відповів: «Так, всі вказівки з приводу того які робити сюжети і яким чином висвітлювати події в Україні, мені даються у редакції».

 

Зауважимо, 12 червня телеканал «Звезда» повідомив про бомбардування української авіацією Семенівки на околиці Слов'янська фосфорними бомбами. Сюжет був проілюстрований відеозаписом, зробленим в Іраку в 2004 році.

 

Нагадаємо, співробітників каналу «Звезда» кореспондента Євгена Давидова і звукорежисера Микиту Конашенкова 14 червня затримали у м.Дніпропетровську. Російський канал Russia Today при цьому повідомив, що «Правий сектор» нібито вимагає за звільнення журналістів 200 тисяч доларів.

 

16 червня представники Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА) передали помічникові військово-морського аташе РФ Едуарду Белашеву журналістів російського телеканалу «Звезда» Євгена Давидова і Микиту Конашенкова, затриманих раніше в Україні. СБУ повідомляє, що російських журналістів видворили за межі країни і на три роки заборонили в'їзд в Україну.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY