detector.media
13.06.2014 12:22
У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин
У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин

Із березня в Криму відбулася зачистка свободи слова - про це заявив представник кримського «Центру журналістських розслідувань» та Інституту масової інформації Сергій Мокрушин під час прес-конференції 13 червня в «Укрінформі» з нагоди підбиття підсумків свободи слова в Україні з початку російської агресії.

 

«У Криму не залишилося українського ефірного телерадіомовлення, українських газет. Їх замінили російські ЗМІ. Українські новини залишися ще в інтернеті, на супутнику та в кабелі», - сказав він.

 

Незалежних ЗМІ залишилося всього декілька. За словами пана Мокрушина, це «Центр журналістських розслідувань», «Крым. Реалии», телеканал ATR.

 

Загалом журналісти незалежних ЗМІ виїхали з Криму, часто цілими редакціями. Ті, хто залишилися, перебувають під пильним прицілом так званої кримської самооборони і ФСБ, розповів пан Мокрушин.

 

За його словами, в Криму проходить «страшний соціальний експеримент» в умовах сірої правової зони. Журналістів незалежних ЗМІ не пускають на засідання уряду, правозахисники виїжджають з Криму. Головний редактор кримськотатарської газети «Авдет» ходить на допити до прокуратури за підозрою в екстремізмі.

 

За оцінкою пана Мокрушина, багато кримських проблем замовчуються тими ЗМІ, які мають широку аудиторію. Зокрема, проблеми екології, а саме розконсервування свердловин або розвертання річок. Натомість незалежним ЗМІ, які хочуть підіймати такі теми, представники влади не дають жодної інформації.

 

«Ми просили журналістів проросійських ЗМІ запитати в Аксьонова, чому не пускають "Центр журналістських розслідувань" на засідання уряду, але жоден не запитав. Так само вони не писали про затриманих журналістів», - розповів пан Мокрушин.

 

«Громадянське суспільство знищене, зачистка триває. Якщо приїжджають кореспонденти з центральних українських ЗМІ, то як туристи. ЗМІ в Криму не можуть виконувати свої функції: ні контролювати владу, ні роз'яснювати рішення кримської влади, бо про них не повідомляють», - додав він.

 

Кримський журналіст прогнозує, що «гайки будуть і надалі закручуватися». «"Центр журналістських розслідувань" уже попередили, щоб він виїхав зі свого офісу в центрі Сімферополя. Тим часом проросійські ЗМІ перетворилися в пропагандистські органи», - сказав він.

 

Нагадаємо, Сергія Мокрушина і його колегу, режисера Владлена Мельникова, затримали «бійці самооборони» в Сімферополі 2 червня. Їх незаконно утримували в так званому «штабі самооборони» й били, доки не приїхала поліція. Згодом журналістів відпустили, так і не склавши протоколу та не висунувши ніяких звинувачень.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY