detector.media
02.06.2014 18:25
Дуня Міятович застерегла від нових випадків насильства проти журналістів в Україні
Дуня Міятович застерегла від нових випадків насильства проти журналістів в Україні

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович застерегла від нових випадків насильства проти журналістів, затримання, відключення каналів і відмови у в'їзді в Україну для працівників ЗМІ. Про це йдеться в її заяві, поширеній 30 травня.

 

«Безпека журналістів залишається найважливішою проблемою на сході України, де кілька журналістів потрапили під мінометний обстріл у Донецьку, Луганську та Слов'янську. Серед них були знімальні групи російської телекомпанії ВДТРК, телеканалу "Мир 24", LifeNews та білоруського BelSat. 27 травня невідомі підпалили офіс газети "Собеседник Измаила" в Одеській області. 21 травня озброєні люди в Криму напали на співробітників видання "Твоя газета", які знімали публічний захід», - сказала пані Міятович.

 

«Неприпустимо, що журналісти та працівники ЗМІ постійно переслідуються і затримуються», - сказала пані Міятович.

 

Представник ОБСЄ згадала про арешт режисера Олега Сенцова 11 травня в Сімферополі за підозрою в тероризмі. За її словами, «його затримання надає стримуючий ефект на тих у Криму, хто хоче відкрито висловлювати свої погляди та думки. До критичних, провокаційних голосів необхідно прислухатися, а не заглушати їх. Я закликаю відповідальні органи влади негайно звільнити його».

 

Також в заяві пані Міятович згадано, що 19 травня репортер російського телеканалу «Дождь» Петро Рузавін був затриманий у Сімферополі, його камера була пошкоджена.

 

Представник ОБСЄ виступила з критикою відключення 28 травня практично всіх українських телеканалів у Луганській області, зокрема, телеканалів «Рада», «1+1», Перший національний, «Інтер», СТБ, 5 канал, «112 Україна», ICTV і «24».

 

Пані Міятович традиційно виступила на захист російських журналістів, яким забороняють в'їзд до України. «На жаль, журналістам продовжують відмовляти у в'їзді в країну, навіть у тих випадках, коли представники ЗМІ вже отримали офіційну акредитацію для висвітлення українських президентських виборів», - сказала вона.

 

Водночас Дуня Міятович привітала звільнення кількох журналістів і працівників ЗМІ - як тих, яких утримували терористи, так і тих представників російських ЗМІ, яких затримали українські правоохоронні органи: В'ячеслава Бондаренка (Obzor.lg.ua), Максима Осовського (Spilno.tv), Олега Сидякіна і Марата Сайченка (LifeNews), фотожурналістку Мілану Омельчук та Степана Чирича (НТВ).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY