detector.media
21.03.2014 14:35
Олександр Пантелеймонов: Неприпустимо трактувати дії окремих депутатів як дії всієї влади
Олександр Пантелеймонов: Неприпустимо трактувати дії окремих депутатів як дії всієї влади
Перша публічна реакція керівника НТКУ на інцидент з ВО «Свобода», яка змусила його написати заяву на звліьнення

Сьогодні, 21 березня, «Детектор медіа» отримала лист від тимчасового виконувача обов'язків генерального директора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова з приводу останніх подій, що відбулися з ним.

 

Нагадаємо, 18 березня група членів ВО «Свобода», не задоволених редакційною політикою Першого національного телеканалу (зокрема, народні депутати Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко і Богдан Бенюк), силою змусили пана Пантелеймонова написати заяву про звільнення. Силовий тиск на керівника НТКУ засудили політики, журналісти, медійні спілки та міжнародні організації. Генпрокуратура розпочала розслідування за ч. 1 ст. 171 (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України, але крім того доручила Національній раді з питань телебачення і радіомовлення та Службі безпеки України негайно провести перевірку на предмет порушення чинного законодавства з реалізації національної інформаційної політики у попередніх діях керівництва НТКУ.

 

Олександр Пантелеймонов досі не коментував інциденту. «Детектор медіа» публікує його точку зору на події в повному обсязі та без редакційних правок.

 

 

Шановні друзі, не міг оперативно відреагувати на останній інцидент, але зараз хочу прокоментувати основні питання щодо діяльності НТКУ

 

Щодо інциденту на НТКУ

 

У складний для нашої країни час ми повинні бути єдині і розуміти, що всі внутрішні сварки і конфлікти грають на руку противникам України. Перед українською владою сьогодні стоять найбільші виклики за всю історію нашої незалежності. Тому прошу всі політичні сили України не використовувати цей інцидент для роз'єднання українського політикуму, а навпаки, об'єднати свої зусилля заради єднання країни та подолання зовнішніх загроз. Особисто я не збираюсь будь-яким чином «розкручувати» цей інцидент та якщо це потрібно, готовий написати заяву про відсутність претензій. Також вважаю неприпустимим трактувати дії окремих представників парламенту як дії всієї української влади, про що встигли розповісти у численних сюжетах впродовж останніх двох днів!

 

Щодо причини інциденту

 

За словами учасників інциденту, їхні дії були викликані трансляцією промови Володимира Путіна в ефірі «Першого Національного». Промова Путіна була показана в рамках телевізійного марафону, який триває уже два тижні і в рамках якого ми аналізуємо всі події та публічні виступи, пов'язані з внутрішньополітичною ситуацією в Україні, а також зовнішніми загрозами країні. Ця промова була використана як «підводка» до подальшого студійного обговорення українськими експертами і військовими. Це - головне завдання будь-якого каналу - інформувати, спонукати до аналізу, змушувати робити висновки. До того ж, цей виступ показав не тільки «Перший Національний», але і багато інших українських каналів.

 

Щодо посади керівника НТКУ

 

Посада керівника НТКУ не має стати приводом для загострення внутрішньополітичної ситуації та маніпуляцій з боку зовнішніх сил. Я не тримався і не тримаюся за цю посаду і готовий скласти повноваження. Більше того, посада генерального директора НТКУ вакантна вже більше року, я виконую відповідні обов'язки тимчасово. Єдине - зміна і призначення керівництва НТКУ має відбуватися у відповідності до українського законодавства для того, щоб завтра ніхто не спекулював на недотриманні встановленої процедури. У разі відповідного рішення Кабміну я зроблю всі необхідні від мене дії та передам справи новому керівництву. Подальші завдання також зрозумілі - створення суспільного телебачення, розширення іномовлення, пошук механізму для протидії зовнішнім інформаційним загрозам.

 

Щодо подальшої долі НТКУ

 

Неправильно думати, що зміна керівництва НТКУ автоматично призведе до докорінних змін у діяльності НТКУ. Компанія працює в жорстко окреслених правових рамках - знайдіть час і подивіться постанови Кабміну №272 від 17.03.2010 та №764 від 4.6.2002 року! Тому чи єдиний вихід - створення суспільного телебачення на базі НТКУ, це абсолютно можливо, хоча і потребуватиме часу. Останні декілька років НТКУ - активний учасник підготовчої роботи, залишилося зробити останній крок, і його може зробити лише парламент. Єдине про що треба пам'ятати: поки діє система державного замовлення держава має прямий вплив на програмну політику. Поки НТКУ фінансується з державного бюджету гроші будуть лише в разі схвальної оцінки з боку головного замовника - держави. Поки не буде стабільного джерела надходжень - канал буде змушений заробляти за допомогою комерційного контенту, і це не буде мати нічого спільного з громадським телебаченням. І головне - суспільне телебачення потрібне, але працювати над ним доцільно лише після ліквідації нинішніх загроз територіальній цілісності України. Зараз нам як ніколи потрібний потужний державний канал для реалізації державної інформаційної політики і забезпечення національної безпеки.

 

Особисте

 

Шановні друзі і колеги, знайомі і незнайомі люди, які писали мені і коментували ситуацію що склалася! Вибачте, що багатьом з вас не встиг подякувати особисто за ваші теплі слова і підтримку! Без вас було б дуже важко!

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY