detector.media
18.03.2014 18:28
ZIK зазнає DDoS-атаки
ZIK зазнає DDoS-атаки

На електронну адресу інформаційної агенції ZIK надійшов лист із попередженням, що сьогодні, 18 березня, о 17.00 на сайт буде здійснена DDoS-атака. Згідно з повідомленням, атаку на сайт нібито готують антимайданівці, повідомляє ZIK.

 

Сайт ZIKу активно атакували вже вчора, 17 березня, і сьогодні, 18 березня, повідомляє агенція. Керівник відділу адміністрування мережі програмного рівня компанії «Уарнет» Сергій Франчук підтвердив, що на сайт ZIK були здійснені DDoS-атаки.

 

«Вчора різко зросла кількість запитів на сервер - десь 70 тис. на секунду з різних точок світу. Зараз сервер працює у такому режимі: дозволено ряд мереж - більшість із тих, хто раніше звертався з нормальними запитами на сайт - а решта мережі відключені. Якщо хтось із користувачів буде скаржитися, що сайт не відкривається, то ми їхню мережу включимо», - сказав пан Франчук.

 

Також Сергій Франчук повідомив, що останні атаки були сильніші, ніж ті, які здійснювалися на сайт раніше. «Якщо тоді відмова сайту була через якийсь час - скажімо, через кілька хвилин тієї атаки, то тепер - одразу», - зазначив він.

 

Медіа-експерт, викладач Українського католицького університету Отар Довженко вважає, що такі атаки - це частина звичної кібер-війни, яка у наш час супроводжує будь-який міждержавний конфлікт. Вона триває насправді вже доволі давно - українські ресурси страждали від атак ще під час Майдану.

 

За словами пана Довженка, з цією метою діє так званий «кібер-беркут» «Є група хакерів, яка веде кібер-війну проти українських ресурсів, які, умовно кажучи, за Україну. Варто очікувати, що це буде періодично повторюватися і ще якийсь час тривати. Тому ЗМІ варто зміцнювати захист, робити дзеркала і т. д., щоб не втрачати свою аудиторію під час DDoS-атак. Водночас є наші хакери, які так само намагаються робити атаки на якісь російські ресурси. Чому саме зараз активізувалися ці дії - не знаю, напевно, це якимось чином пов'язано з тим, що відбувається», - сказав він.

 

На думку пана Довженка, цей «кібер-беркут» не обов'язково базується в Росії. Цілком можливо, що це є мішана група з людей, які живуть на території України, Росії та інших держав.

 

За словами медіаекперта, атаки на українські інформаційні ресурси - це питання інформаційної безпеки держави.

 

Нагадаємо, що на сервери, де розміщуються веб-сайти інформагентства УНІАН, продовжуються потужні DDoS-атаки, які зазнали свого піку 16 березня, у день неконституційного референдуму у Криму.

 

Сьогодні, 17 березня, DDoS-атак зазнає кримський Центр журналістських розслідувань.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY