detector.media
09.03.2014 12:15
Андрій Куликов виступив альтер его Тараса Шевченка
Андрій Куликов виступив альтер его Тараса Шевченка
Прем`єра документальної стрічки «Кобзар», у якій знімався ведучий, відбудеться сьогодні, 9 березня, о 16:00 у Мистецькому арсеналі

Ведучий «Громадського радіо», програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, журналіст Андрій Куликов знявся у документальній стрічці «Кобзар» режисера Тараса Ткаченка.

 

Прем`єра стрічки відбудеться сьогодні, 9 березня, о 16:00 у Мистецькому арсеналі, де проходять урочистості з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка, розповів режисер.

 

За концепцією, неігрову повнометражну картину присвячено біографії книги «Кобзар». «За неї ми і шануємо Шевченка. На жаль, не за його художні твори, не за те, що він був художником-графіком розкішним, а за книжкою, - розповідає Тарас Ткаченкою. -  Через три прижиттєві видання "Кобзаря" і показано життя поета у трьох важливих етапах. Перший - це його викуп з кріпацтва, становлення як художника. Друге - перший арешт за Кирило-Мефодіївське братство. І це нездійснена мрія про другого "Кобзаря", якого не було - його не видали, не встигли. І третє - це вже останній приїзд на Україну, мрія оселитися тут, мрія облаштувати побут, що йому теж не дали зробити, бо заарештували й депортували з України».

 

Ведучий-оповідач у цьому фільмі - Андрій Куликов. «Він поєднував часи, про які йдеться в фільмі, та взаємодіяв із персонажами з минулого, а іноді виступав як альтер-его Шевченка», - розповідає режисер.

 

Із трейлером стрічки можна ознайомитися тут

 

Щодо постаті Тараса Шевченка, то автор фільму на ній зосереджувавя мало. «Хотілося зробити історію оригінальну, тому ми, власне, й не концентрувалися на постаті Шевченка. Натомість говоримо про книгу, події й тонкощі, пов`язані з "Кобзарем", - каже режисер. - До половини фільму займають реконструкції, завдяки яким ми відтворили спогади сучасників Тараса Шевченка, а також інтерв`ю з нашими сучасниками, які говорять про Кобзар. Зокрема, це працівниками музею Шевченка, музею Кобзаря в Черкасах, співробітники Інституту літератури».

 

Виробник - компанія Production#1.

 

Автором проекту мав бути Юрій Макаров, але співпраця з ним не склалася внаслідок виробничих труднощів, на яких позначилася політична ситуація в Україні. «Через це і в пана Юрія було чимало роботи», - каже Тарас Ткаченко. Автором сценарію виступив сам режисер. Продюсери стрічки  - Лариса Гутаревич та Ольга Гібелинда.

 

«Кобзар», що є переможцем конкурсу неігрових фільмів, присвячених життю і творчості Тараса Шевченка, який проводився Держкіно у вересні 2013 року, знімався на державні кошти. Бюджет стрічки, за словами режисера, становить 1млн 200 грн. Ці кошти творча група фільму отримала у грудні 2013 року.

 

Подальші покази «Кобзаря» ще залишаються творчими планами, розповів пан Ткаченко.

 

Тара́сТкаче́нко - режисер і сценарист документального кіно й телефільмів.

Закінчив Київський національний університет ім. Шевченка (українська філологія) та КДІТМ ім. Карпенка-Карого (факультет кінематографії та телебачення, відділення режисури художнього фільму).

Спільно з однокурсником Тарасом Томенком працював над фільмами «Пересохла земля» (2001-2004) та «Ліза» (2006).

 

2004 - працював над 3-серійним документальним телевізійним фільмом «Іван Миколайчук. Книга життя».

 

Викладає на факультеті кінематографії та телебачення в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого у майстерні Бориса Савченка.

 

«Детектор медіа»

 

На фото - кадр із фільму «Кобзар»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY