detector.media
06.03.2014 15:09
Захоплення частот «Чорноморської ТРК» каналом «Россия 24» є наслідком військової окупації та захоплення РТПЦ – експерт
Захоплення частот «Чорноморської ТРК» каналом «Россия 24» є наслідком військової окупації та захоплення РТПЦ – експерт

Початок мовлення в Криму російського державного інформаційного телеканалу «Россия 24» на частотах найбільшої кримської приватної «Чорноморської телерадіокомпанії» - це наслідок окупації Криму російськими військами та захоплення озброєними людьми республіканського радіотелевізійного передавального центру. Про це в коментарі «Детектор медіа» сказала керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова.

 

«Частотний ресурс захопити не можна. Є факт захоплення будівлі РТПЦ і передавального обладнання, яке використовує частотний ресурс. Наскільки мені відомо, на територію РТПЦ зайшли озброєні люди, які вимагали перекомутувати обладнання, а коли працівники РТПЦ відмовилися, вони привели із собою іноземних фахівців. Тож у цій ситуації можна говорити про порушення статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання журналістській діяльності) і статті 295 (захоплення будівель телекомпаній)», - пояснює пані Большакова.

 

Водночас, на її думку, у ситуації із захопленням РТПЦ і початком мовлення «России 24» на частотах «Чорноморської ТРК» не випадає говорити суто про порушення українського законодавства.

 

«Це природні наслідки окупації, це частина захоплення іноземною державою ресурсів країни, у яку вона вторглася. Коли на територію країни заходять окупанти, вони не церемоняться з майном і правами окупованої країни. Я не знаю, які закони застосовуються до воєнного часу, але те, що відбувається, - це вже не внутрішня ситуація в країні, а військовий конфлікт, і це його частина», - наголошує медіаексперт.

 

Якщо правоохоронні органи в Криму ще вірні присязі і мають фізичні сили, щоб узяти під охорону об'єкти РТПЦ, тоді пані Большакова радить порушити кримінальну справу щодо захоплення приміщень РТПЦ, і на її підставі негайно вжити заходів з гарантування безпеки працівників, тобто виставити охорону.

 

«Звісно, перед цим доведеться відбивати будівлю, тому що вона захоплена. А отже, такі дії потрібно узгоджувати з нашими збройними силами, адже поки що Україна дотримується стриманої політики щодо конфлікту в Криму. Не можна допустити, щоб спроби відбити будівлю РТПЦ стали бажаним приводом для Росії, щоб почати повноцінне вторгнення», - вважає пані Большакова.

 

У цій ситуації дуже складно прийняти рішення, каже експерт, оскільки воно буде спірним і неідеальним, тому що все одно постраждають інтереси громадян і компаній.

 

«Безумовно, компанія перебуває у вкрай складному стані, безумовно, доступ до інформації дуже потрібен, але це не має піти врозріз із нашою військовою політикою щодо конфлікту», - наголосила пані Большакова.

 

Як писала «Детектор медіа», учора, 5 березня, у Криму на ефірних частотах найбільшої кримської приватної «Чорноморської телерадіокомпанії» розпочав мовлення російський державний інформаційний телеканал «Россия 24».

 

Це стало наслідком того, що Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення практично втратив контроль над інформаційними простором Криму, оскільки ще 28 лютого озброєні військові захопили державне підприємство «Радіотелевізійний передавальний центр АР Крим», радіопередавальний центр «Севастополь» і радіопередавальний центр «Красноперекопськ».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY