detector.media
24.01.2014 20:36
Спілка журналістів вимагає покарати винних у побитті черкаського журналіста Олега Огілька
Спілка журналістів вимагає покарати винних у побитті черкаського журналіста Олега Огілька

Черкаська обласна організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) засуджує насилля по відношенню до журналіста сайту 0472.ua Олега Огілька з боку працівників силових структур. Про це йдеться у заяві, яку отримала «Детектор медіа».

 

23 січня уночі  під час висвітлення подій коло Черкаської обласної адміністрації невідомі у цивільному затримали та жорстоко побили  керівника та оператора сайту міста Черкас 0472.ua Олега  Огілька, повідомляла «Телеритика».

 

За його словами, після 23.00, коли  силовики перекрили всі виїзди з центральної  площі  Черкас, оператора сайту, який завершував зйомку, затримали в кварталі від місця подій.

 

НСЖУ вимагає розслідувати інцидент і покарати винних. «Вимагаємо якнайшвидше розслідувати інцидент, покарати винних правоохоронців за жорстокість та повернути нашому колезі вилучену під час затримання відеокамеру», - йдеться у заяві Спілки.

 

«Звертаємо увагу міліції, що Олега Огілька було жорстоко побито та затримано під час виконання ним своїх професійних обов'язків - висвітлення подій, що відбувалися в Черкасах 23 січня під час штурму приміщення облдержадміністрації учасниками акції протесту. За словами Олега Огілька, на нього напали люди в цивільному, які не назвалися. Його повалили в калюжу обличчям вниз, де вже лежало більше 50 чоловік, в основному молодь», - повідомляє НСЖУ. 

 

«Черкаська обласна організація Національної спілки журналістів України звертається до правоохоронних органів з вимогою припинити прояви насильства по відношенню до працівників ЗМІ. Просимо пам'ятати, що висвітлення актуальних подій та масових заходів - це професійний обов'язок представників медіа. Вважаємо за необхідне розробити та довести до всіх співробітників правоохоронних і силових структур порядок реагування на співробітників ЗМІ, які виконують свій професійний обов'язок в місцях сутичок», - заявив голова Черкаської обласної організації Національної спілки журналістів України, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Як розповіла редактор сайту 0472.ua Інна Онищенко, оператора цілу ніч тримали в приміщенні Соснівського райвідділу міліції Черкас. Як повідомляла «Детектор медіа», місцезнаходження Олега Огілька і ще 57 осіб затриманих вдалося встановити лише до ранку. Допомогу в розшуку затриманих надали лідери «Батьківщини» та «Удару». Для того, щоб звільнити журналіста, вони  своєю машиною перекрили дорогу начальнику райвідділу і не дали йому залишити будівлю міліції.

 

Після звільнення у наслідок жорстоких побоїв постраждалий не міг навіть зійти по сходах. У лікарні журналістові діагностували численні забої, забиття нирок, набряк голови.

 

Під час інциденту співробітники правоохоронних органів, за свідченням журналіста, відібрали в нього професійну камеру вартістю 17 тис. грн. Досі апаратуру не знайдено.

 

За даними «Детектор медіа», під час зйомок масових протестів і сутичок мітингувальників з міліцією на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві, що тривають з 19 січня, постраждало понад 40 співробітників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY