detector.media
22.01.2014 10:55
Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають від Європи санкцій щодо української влади

Український уряд вживає все більше заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики. А Президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко і секретар РНБО Андрій Клюєв - найбільше порушують права журналістів. Про це заявляє Міжнародна та Європейська федерація журналістів у листі до керівників європейських інституцій.

 

МФЖ та ЄФЖ звернулися до європейських лідерів, щоб висловити свою глибоку стурбованість із приводу погіршення становища журналістів в Україні та закликали їх до вжиття заходів.

 

У листі на адресу президента Європейського парламенту Мартіна Шульца, президента Європейської ради (керівного органу ЄС) Германа Ван Ромпея, генерального секретаря Ради Європи (міжнародного правозахисного об'єднання) Турбйорна Яґланна і генерального секретаря Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Дзаннієра йдеться про те, що поряд з побиттям, арештами і переслідуванням журналістів український уряд в нинішній час все більше і більше вживає заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики.

 

Як повідомляється на офіційному сайті МФЖ, лист було надіслано після нової хвилі боротьби протестів у Києві, спровокованої ухваленням скандальних законів минулого тижня. «За даними українських членів МФЖ та ЄФЖ - Незалежної медіа-профспілки та Національної спілки журналістів України - протягом останніх декількох дій близько 30 журналістів були поранені». Також вказується на випадки стрілянини в журналістів та кидання в них світлошумових гранат. До листа доєднано список журналістів, які постраждали в сутичках з міліцією. Всі ці випадки свідчать про те «якою мірою українська влада, зокрема, президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко систематично порушують права журналістів».

 

«МФЖ та її члениname="_GoBack"> - союзи в усьому світі - вважають, що недавні дії української влади... є кроком назад від своїх міжнародних зобов'язань і спрямовані на створення атмосфери страху серед журналістів і на знищення свободи слова, політичного плюралізму в Україні», - йдеться в листі.

 

Міжнародна та Європейська федерація журналістів апелюють до європейських лідерів про необхідність засудити акти насильства, що здійснюються щодо журналістів та ЗМІ в Україні і просять їх «вжити усіх заходів, включаючи санкції... щоб змусити уряд України поважати статут Ради Європи, конвенції і пакти, які вона ратифікувала».

 

Нагадаємо, 22 січня набув чинності закон №3879 Колесніченка-Олійника, що обмежує права громадян на мирні зібрання і свободу слова.

 

Тим часом, висвітлюючи масові протести й сутички мітингувальників з правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві, постраждало понад 30 представників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY