detector.media
30.05.2013 17:36
Львівська міська рада стурбована діями Нацради щодо радіо ZIK
Львівська міська рада стурбована діями Нацради щодо радіо ZIK

Львівська міська рада висловила своє глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася в радіотелевізійному просторі міста Львова та Львівської області. За останні кілька років Національна рада з питань телебачення та радіомовлення прийняла кілька рішень, що стосуються ліцензування мовників на території міста Львова та Львівської області, унаслідок яких в телерадіоефірі регіону суттєво посилилось домінування телерадіоорганізацій, що не мають жодного стосунку до Львова. Відповідну заяву, виголошену 30 травня на сесії депутатом Андрієм Білоусом, підтримала Львівська міськрада. Про це повідомляє ZIK.

 

З майже 20 радіостанцій, які мовлять у Львові лише кілька є місцевими, вказує депутат. «Ми розуміємо бажання загальноукраїнських телерадіокомпаній бути присутніми на львівському ринку, але у свою чергу наполягаємо на тому, що пріоритетне право на ліцензії повинні мати місцеві мовники, адже вони краще відчувають інформаційні потреби мешканців регіону», - звертається пан Білоус до Президента, керівників парламентських фракцій, членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, членів парламентського Комітету з питань свободи слова.

 

«Ліцензія на право здійснювати телерадіомовлення є унікальним ресурсом. Кількість таких ліцензій є обмежена. Саме тому нас обурює факт, що у результаті нібито конкурсів, які проводить Нацрада з питань телерадіомовлення доступ до цього ресурсу отримують нікому не відомі фірми чи телерадіокомпанії, діяльність яких не відповідає суспільно-культурним традиціям нашого регіону. Натомість місцеві радіомовники, навіть ті, які мають великий досвід інформаційної діяльності в регіоні, позбавлені можливості працювати для нашої громади», - зазначив депутат.

 

«Найсвіжішим фактом, який підтверджує ці негативні тенденції є ситуація навколо радіохвилі 107,2 ФМ у місті Львові, - сказано в заяві. - Рік тому Національна рада з питань телебачення та радіомовлення спочатку надала цю хвилю відомій та авторитетній у Львові телерадіокомпанії ZІK, а потім, в результаті незрозумілих махінацій, позбавила її право на здійснення радіомовлення, натомість надавши цю ліцензію невідомій фірмі, яка так і не змогла розпочати роботу. І коли ZІK знайшов варіант, за яким в ефірі Львова з'явилася саме місцева, львівська радіостанція, Нацрада намагається позбавити ZІK можливості працювати в радіоефірі».

 

Львівська міська рада звертається до всіх причетних до організації телерадіомовлення в Україні з вимогою враховувати думку та потреби місцевих громад при вирішенні питань здійснення телерадіомовлення в регіонах.

 

Мер Львова Андрій Садовий погодився, що потрібно підтримувати львівські медіа.

 

Нагадаємо, 23 травня медіахолдинг ZIK уклав угоду з ТОВ «Бюро ідей», відповідно до умов якої взяв Radiolife у своє управління. Радіо вийшло в ефір 25 травня на частоті 107,2 FM у Львові. Після укладання угоди журналістам ZIK стало відомо, що «Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться у вівторок, 28 травня, питання про позбавлення ліцензії Radiolife». Йдеться про розгляд питання про результати планової перевірки Radiolife, яка зафіксувала відсутність мовлення протягом року діяльності, а отже, компанії загрожує анулювання ліцензії.

 

Член Нацради Микола Фартушний повідомив «Детектор медіа», що перевірка ТОВ «Бюро ідей» (Radiolife) була проведена у квітні і зафіксувала відсутність мовлення компанії. Її результати дійсно мали розглядатися цього тижня, однак Нацрада зняла це питання з розгляду. Однак, за його словами, в регулятора немає підстав для продовження ліцензії Radiolife: «Компанія отримала ліцензію і впродовж року не вийшла в ефір. За законом ми маємо анулювати її ліцензію».

 

Нацрада заявила, що вважає безпідставними висунуті на її адресу звинувачення в перешкоджанні журналістам медіахолдингу ZIK вийти в ефір Radiolife, і трактує їх як тиск на регуляторний орган.

 

Нагадаємо, що частоту 107,2 МГц у Львові двічі виставляли на конкурс Нацради, однак ZIK не зміг її отримати.

 

Улітку 2011 року на неї був лише один претендент - ТРК «Міст-ТБ» (телеканал ZIK, який хотів розпочати ще й радіомовлення). Тоді під час засідання члени Нацради проголосували за перемогу «Міст-ТБ» у конкурсі. Однак згодом член Нацради Лариса Мудрак відкликала свій голос, оскільки проголосувала за компанію «випадково». В результаті за «Міст-ТБ» проголосували лише чотири члени Нацради, і компанія частоту не отримала.

 

Відтак, рішення про перемогу було скасовано та оголошено новий конкурс, в якому через рік перемогла нова компанія - ТОВ «Бюро ідей» (позивний - Radiolife), яке так і не спромоглося вийти в ефір.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY