detector.media
21.03.2013 11:14
Столичного інтернет-провайдера «Фрінет» звинуватили у порушенні авторських прав
Столичного інтернет-провайдера «Фрінет» звинуватили у порушенні авторських прав

19 березня співробітники управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС провели обшук в офісі інтернет-провайдера - компанії «Фрінет». Фірму звинувачують в порушенні авторських прав «Медіа Групи Україна». Про це пише «Коммерсант-Украина».

 

У ході обшуку був вилучений один з серверів внутрішньомережевого файлообмінного сервісу, причиною слідчих дій стала завантаження нелегального контенту одним з абонентів.

 

За інформацією джерел видання в управлінні по боротьбі з кіберзлочинністю, за заявою  правовласників контенту щодо  конкретних порушень було відкрито кримінальну справу.

 

До МВС звернулася юридична фірма «Виндекс» що представляє інтереси розробників програмного забезпечення Adobe Systems, Graphisoft, Nav N Go, телеагентства «Русский репортаж», медіагрупи «1+1», «Медіа Група Україна» та НТКУ.

 

«Ми встановили, що на файлообмінних серверах «Фрінет» незаконно розміщуються фільми «Русского репортажа», а в рамках IPTV-сервісу незаконно транслювався телеканал «Футбол», -  сказав директор «Віндекса» Павло Миколюк. За його словами, керівництву оператора було направлено листи з проханням видалити неліцензійний контент і припинити трансляцію телеканалу, проте вони були проігноровані.

 

«IPTV-провайдери можуть безкоштовно і без договору транслювати тільки канали, що входять в пакет універсальної програмної послуги, наприклад канал «Україна», - зазначив директор телеканалів «Футбол» і «Футбол +» Олександр Денисов. Трансляцію  ж футбольних каналів «Медиа Група Україна» дозволяє тільки на платній основі.

 

Довести  провину «Фрінет» у порушенні авторських прав МВС буде непросто, вважає керуючий партнер юридичної компанії «Юскутум» Артем Афян, що представляє інтереси  ex.ua.

 

«Мова йде про файлообмінні сервіси, і, судячи з усього, залити незаконний контент туди міг будь-який абонент компанії», - каже він. За його словами щодо ex.ua МВС так і не встановило безпосередніх порушників авторських прав, повернувши сервера компанії.

 

«Фрінет» (ТМ «О3») займає 9-е місце у країні серед інтернет-провайдерів за кількістю абонентів. За даними СПАРК, серед власників компанії на кінець 2010 року значилися засновник СК «Кредо-Класик» Ігор Воронов (27%) і Юлія Данилова-Маринчук (25%). Ще 26% належать неназваному венчурному фонду, 4% і 2% - Віктору Фролову і технічному директору «Фрінет» Михайлу Грянику.

 

Нагадаємо, 18 жовтня 2012 року телеканали «1+1», «2+2», «Україна», Новий канал, ICTV і СТБ поширили відкритий лист, у якому звинуватили ОТТ-сервіс Divan.tv у тривалому порушенні прав інтелектуальної власності.

 

22 жовтня медіахолдинги «1+1 медіа» і «Медіа Група Україна» (МГУ) заявили, що подають судовий позов проти ТОВ «Диван ТВ» (юридична особа ресурсу Divan.tv). Підставою для позову є відсутність ліцензії у Divan.tv і відсутність угод з телеканалами. Керівництво медіахолдингу StarLightMedia також розглядає можливість позову.

 

22 жовтня про свій позов проти Divan.tv заявив також російський дистрибутор фільмів і серіалів «Російський репортаж».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY