detector.media
14.11.2012 16:37
Побиті в донецькому супермаркеті журналісти оскаржать відмову порушити ст.171
Побиті в донецькому супермаркеті журналісти оскаржать відмову порушити ст.171
П'ятеро журналістів і громадських діячів, яким силою завадили проводити зйомку прострочених продуктів у донецькому супермаркеті «Сокіл» 23 січня 2012 року, наполягатимуть на тому, щоб прокуратура порушила ст. 171 Кримінального кодексу за перешкоджання професійній діяльності. Про це у коментарі «Телекритиці» сказав кореспондент «Українського тижня» Богдан Буткевич

За словами пана Буткевича, 14 листопада відбулося чергове засідання Ленінського районного суду м. Донецька у справі про нанесення легких тілесних ушкоджень кореспонденту «Комсомольской правды в Украине» Павлу Колеснікову. «Я був на цьому засіданні, - каже Богдан. - Розгляд справи знову перенесено. Суд триває вже з червня, і його постійно затягує сторона відповідачів. Їхні адвокати то вимагають перекладачів, бо Мамєдов (працівник супермаркету, який побив журналіста - Ред.) нібито погано розуміє російську мову, а українську взагалі не розуміє, то стверджують, що конфлікт трапився за національною ознакою. А тепер взяли курс на те, що побиття нас в супермаркеті не мало широкого суспільного резонансу».

 

Як писала «Детектор медіа», 23 січня в донецькому супермаркеті «Сокіл» охоронці побили журналістів за спробу зняти фото і відео простроченої продукції. Постраждали кореспондент «Українського тижня» Богдан Буткевич і фотограф цього видання Андрій Ломакін, а також журналіст Павло Колесник і громадський діяч Станіслав Федорчук.

 

Після закінчення дослідчої перевірки, з урахуванням оцінки усіх обставин події, прокурор Ленінського району Донецька 3 лютого порушив кримінальну справу за 2-ю частиною 125-ї статті Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне пошкодження) тільки стосовно Павла Колесника.

 

На заяви Буткевича, Колесника,  Федорчука, Ломакіна і Коробка з вимогою порушити ст. 171 ККУ, прокуратура відповідає, що не бачить підстав для порушення цієї статті. «Ми всі виконували свої професійні обов'язки, нам перешкоджали, до того ж умисно, тому що ми показували їм журналістські посвідчення. Як доказ є відео. Мене дратує, що вони нас за лохів тримають. Складається враження, що прокуратура умисно не хоче порушувати саме 171 статтю. Ми оскаржуватимемо постанову про відмову у порушенні 171-ї, щойно її отримаємо», - сказав Богдан Буткевич.

 

У листі до заявників прокурор Ленінського району м. Донецька повідомив, що стаття за перешкоджання професійній діяльності не порушена на підставі п. 1 ст. 6 Кримінально-процесуального кодексу «у зв'язку з відсутністю події злочину». А кримінальна справа за фактом спричинення легких тілесних ушкоджень Ломакіну, Буткевичу та Федорчуку «на теперішній час перебуває у провадженні слідчого відділу Ленінського РВ Донецького МУ ГУМВС України у Донецькій області».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY