detector.media
22.10.2012 13:03
Divan.tv заявляє, що працює легально і просить Нацраду це перевірити (ФОТО)
Divan.tv вважає, що може як усі провайдери транслювати канали УПП без угод, хоча провайдерської ліцензії не має

Відеосервіс Divan.tv заявляє, що працює в правовому полі і просить Національну раду з питань телебачення та радіомовлення провести перевірку дотримання компанією законодавства України про інтелектуальну власність. Про це під час прес-конференції 22 жовтня повідомив творець і власник проекту Divan.tv Андрій Колодюк, коментуючи звинувачення телеканалів «1+1», «2+2», «Україна», Нового каналу, ICTV і СТБ у тривалому порушенні прав інтелектуальної власності.

 

Зокрема, з телеканалом ICTV 19 жовтня була підписана угода на 5 років, повідомив пан Колодюк. Сам договір він на прес-конференції не оприлюднив з огляду на конфіденційність, але показав підпис генерального директора телеканалу Олександра Богуцького. Подібні договори підписані з іншими телеканалами холдингу StarLightMedia - М1, М2 та QTV, додав пан Колодюк.

 

 

Натомість СТБ і Новий канал зі StarLightMedia повідомили Divan.tv про недоцільність підписання з ними угоди з огляду на існування статті 39 закону «Про телебачення і радіомовлення», яка зобов'язує провайдерів транслювати канали, що входять до складу універсальної програмної послуги. «СТБ, Новий входять до неї. Відповідно, ми як провайдер маємо їх показувати. А наступний пункт цієї статті свідчить про те, що правовласник не зобов'язаний підписувати договори з каналами, які входять до УПП. Тому ми як 100% легальний провайдер зобов'язані їх показувати, і ми, на відміну від багатьох інших провайдерів, показуємо їх безкоштовно, інвестуємо свої кошти, щоб показати їх глядачам», - заявив Андрій Колодюк.

 

При цьому ліцензії провайдера програмної послуги Divan.tv не має. Компанія звернулася до Нацради з проханням надати ліцензію. У відповідь регулятор повідомив, що можна отримати ліцензію на IPTV (і заявка компанії була прийнята), а от ліцензування телебачення з використанням технології OTT законодавством України не передбачено.

 

 

«Ми не мовимо в інтернеті. Ми такий, як і будь-який інший провайдер, просто використовуємо інноваційну технологію, - наголошує пан Колодюк. - А завтра, можливо, ми захочемо мовити із супутника, і ми отримаємо таку ліцензію. Хоча Xtra TV подібної ліцензії не має, і ніхто не пред'являє їй такі претензії. І всі телеканали підписали з нею угоди. Тобто відсутність ліцензії не стримує правовласників від підписання договорів».

 

Divan.tv, за словами власника, звернувся до всіх мовників (у тому числі й тих, що входять до УПП), з пропозицію підписати угоди. З частиною каналів Divan.tv досі веде переговори щодо підписання. Андрій Колодюк стверджує, що 17 жовтня під час круглого столу директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення каналу «Україна» Андрій Мальчевський повідомив йому, що 22 жовтня сторони мають підписати угоду. При цьому на час переговорів з «Україною», за його словами, Divan.tv відключив канал і 9 жовтня про це письмово поінформував менеджмент «України» та Нацраду. «Це наша добра воля, бо ми могли його й надалі показувати», - підкреслив Андрій Колодюк.

 

А от канали холдингу «1+1 медіа» Divan.tv транслює, незважаючи на те, що тривають переговори. «Щодо групи "1+1" у нас ведеться робота з Олегом Чернишом, який представляє цю групу, у чотирьох напрямках. Не лише щодо їх телеканалу, а й щодо контенту - яким чином можна зробити канал інтерактивним. Ми пропонуємо інтерактивні сервіси. Також із групою ми обговорюємо інші напрямки, про які я зараз не говоритиму детально. І я упевнений, що ми з ними домовимося», - наголосив Андрій Колодюк.

 

 


 

 

Загалом на сьогодні Divan.tv підписав угоди зі 130 телеканалами, 100 з яких - міжнародні, уточнив пан Колодюк. «Іноземні правовласники перевіряли нас повністю. Продукт настільки інноваційний, що дійсно необхідно зрозуміти, як ми надаємо сервіси. Деякі іноземні юристи і технічні спеціалісти міжнародних правовласників були в Україні (Fox, National Geographic) і знайомилися з продуктом. Крім каналів у нас є ще й партнери, які перевіряли нас перш ніж укласти угоду. У першу чергу це LG», - зазначив пан Колодюк.

 

Андрій Колодюк висловив здивування тим, що в деяких українських каналів претензії виникли через рік після виходу Divan.tv на ринок. Він пов'язує це з тим, що медійні групи мають конкуруючі з Divan.tv проекти. Але конкретних компаній не назвав.

 

Нагадаємо, 18 жовтня телеканали «1+1», «2+2», «Україна», Новий канал, ICTV і СТБ поширили відкритий лист, у якому звинуватили Divan.tv у тривалому порушенні прав інтелектуальної власності.

 

22 жовтня медіахолдинги «1+1 медіа» і «Медіа Група Україна» (МГУ) заявили, що подають судовий позов проти ТОВ «Диван ТВ» (юридична особа ресурсу Divan.tv) з метою захисту своїх прав інтелектуальної власності. Підставою для позову є відсутність ліцензії у Divan.tv і відсутність угод з телеканалами. Керівництво медіахолдингу StarLightMedia також розглядає можливість позову.

 

22 жовтня про свій позов проти Divan.tv заявив також російський дистрибутор фільмів і серіалів «Російський репортаж».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Довганя

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY