detector.media
03.10.2012 17:47
Близько 30 телерадіокомпаній переоформили ліцензію через «мовний закон»

161 телерадіокомпанія подала заявку до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, щоб привести свою діяльність у відповідність до закону «Про засади державної мовної політики». На засіданні 3 жовтня регулятор прийняв рішення про переоформлення ліцензії близько 30 компаній.

 

Зокрема, ліцензії переоформили «ТРК «Погода ТБ», «ТРК «Глас», «Мюзік Радіо», «ТРК «Медіа Маркет» («Хіт FM»), «Телебачення і радіомовлення «ЮТАР» (Kiss FM), «ТРО «Русское радио»-Україна», ПП «Фірма "Лямін"» та «ТРК «Класик Радіо» («Радіо Рокс»), «ТРК «Шансон», «ТРК «МАН» тощо.

 

За словами заступника голови Нацради Лариси Мудрак, здебільшого з заявками про переоформлення ліцензії звертаються зі східних та південних регіонів (Одеса, Харків, Крим), тоді як представники західної та центральної України воліють залишити той відсоток української мови, який прописаний у ліцензії.

 

«Однак я чітко переконана, що кожен мовник несе відповідальність за свою територію. Представники східних регіонів та компанії у прикордонних регіонах розуміють, що користувачі повинні мати доступ до мов меншин», - сказала вона.

 

Натомість, голова Нацради Володимир Манжосов запевняє, що заявки на переоформлення подають й загальнонаціональні мовники і державні телерадіокомпанії, адже у тримісячний термін ліцензію можна переоформити безкоштовно.

 

«А ті, що не подадуть за цей період заявки повинні будуть сплатити за переоформлення ліцензії за відповідними тарифами. Якщо ж компанія взагалі не переоформить ліцензію, а у неї буде записано 100% української мови, а мовитиме вона на 70%, то при перевірці ми цей показник не братимемо до уваги», - зазначив пан Манжосов.

 

Нагадаємо, Національна рада вилучила графу про мови з ліцензійної документації. Відповідний наказ підписав голова регуляторного органу Володимир Манжосов 20 серпня. Документи було підготовлено у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про засади державної мовної політики», а також зважаючи на неодноразові звернення суб'єктів господарювання.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY