detector.media
Тетяна Веремчук
29.09.2012 09:07
Як просунути ідею на «1+1»
Як просунути ідею на «1+1»
Продюсери Вікторія Лєзіна-Масляна та Олена Єремєєва розповіли, як правильно презентувати свій проект телевізійного шоу в рамках пітчингу ідей The Next Big Thing.

У вересні «1+1 медіа» вдруге запустив проект із пошуку нових ідей та форматів для телевізійних шоу (The Next Big Thing). Щоб допомогти оформити ідеї й надихнути майбутніх учасників проекту, телеканал розпочав серію майстер-класів про те, як працює телебачення зсередини і як утілювати в реальність паперові ідеї. Адже основний параметр відбору проектів - це можливість їх  реалізації.

 

Про складові шоу, проведення кастингів та принципи добору учасників під час першого майстер-класу розповіли Олена Єремєєва та Вікторія Лєзіна-Масляна - продюсери проектів «4 весілля», «Пробач мені, моя любов», «Мамо, я одружуюсь?», «Щоденники Темного», «БарДак» та інших.

 

 

 

 

За їхніми словами, попередній конкурс проектів «1+1» показав, що велика частка талановитих ідей губиться за відсутністю елементарної форми презентації шоу та «нереальними бюджетами». Тож телевізійники закликали учасників пітчингу до практичного структурування своїх «біблій» форматів, а також формулювання продуманих і зважених виробничих затрат.

 

Розробляючи формат, автор повинен ураховувати потреби аудиторії, світову практику шоу цього жанру та тематики, а також конкурентне середовище. Головні віхи розробки формату - це тайм-слот, хронометраж, бюджет, темпоритм і кастинг.

 

Зокрема, від тайм-слоту - передпрайм, прайм чи постпрайм - залежить бюджет шоу. За словами Олени Єремєєвої, замовляючи продакшну виробництво шоу, канал зазвичай встановлює орієнтовні бюджети: «Наприклад, епізод не повинен коштувати дорожче 15 тисяч доларів, або має коштувати близько 300 тисяч. Ми повинні розуміти, який розмах можемо собі дозволити». Однак будь-які оцінки затратності формату, який ще не прив'язаний до вимог каналу, є конкурентною перевагою в пітчингу ідей.

 

 

Темпоритм шоу (спокійний, веселий, жвавий, енергійний тощо) повинен випливати з орієнтації на аудиторію каналу, для якого створюється формат, або навіть на аудиторію конкретного слоту цього каналу.

 

Ключовий етап розробки формату - прописання героїв і планування кастингів. Драматургія шоу повинна починатись уже на етапі добору учасників. Перша умова вдалих кастингів - дотримання принципу контрасту героїв: харизматичний, спокійний, істеричний, «сіра мишка» тощо. Добирати героїв, каже Вікторія, слід за принципом сім'ї: «Повинен бути хтось інфантильний, кого всі хотітимуть підтримати. Потрібен абсолютно неймовірний персонаж, якого всі будуть ненавидіти, але цим він і приваблюватиме аудиторію. Тому, коли ви продумуєте проект, думайте про те, хто буде цими ключовими героями, що перебуватимуть у центрі глядацької уваги». Вона нагадує, що глядач полюбляє героїв із привабливою зовнішністю, але, якщо до шоу потрапляє негарний учасник, автор концепції повинен передбачити, в якому світлі представити його недоліки, щоб привернути увагу глядача. Ще одне побажання до кастингів - збереження географічного балансу. Важливо також прописати канали, за якими автор має намір шукати героїв (університети, агентства), засоби масової інформації, в яких будуть розміщуватись оголошення про кастинги. Така деталізація додасть проектові ваги.

 

Ще одна обов'язкова стаття плану-проспекту ідеї - юридичні аспекти оформлення шоу. Відповідно до задуму, автор концепції має врахувати юридичні нюанси зйомок чи перебування героїв у певних місцях, залучення тих чи інших персонажів, використання певних кадрів тощо. На прикладі шоу «Чотири весілля», кількість учасників якого може сягати півсотні осіб, продюсери пояснили складність укладання договору з кожним учасником окремо. З цієї ситуації вийшли, поклавши всю юридичну відповідальність на наречену, яка зобов'язалась попередити всіх своїх гостей про їхню участь у відеозйомках.

 

 

 

Важливою є структура сценарного плану шоу. Орієнтована концепція композиції проекту повинна містити зав'язку (вступні тізери того, що відбудеться в шоу, візитівки героїв), розвиток подій (коментарі героїв, діалоги), кульмінацію (інтрига при визначенні переможців, скандальний факт про героя тощо) і фінал.

 

Ще один вагомий чинник, який допомагає краще зрозуміти характер шоу - музичне оформлення. Продюсери «1+1» рекомендують авторам зазначати конкретну мелодію під кожну емоцію в програмі. Наприклад, якщо основними емоціями є іронія, конфлікт і абсурд, у концепції мають бути зазначені три композиції.

 

 

Нагадаємо, проект «1+1 медіа» The Next Big Thing орієнтований на пострадянські країни: Україну, Росію, Білорусь, Казахстан та інші. В рамках конкурсу кожен охочий може подати свою ідею телевізійного шоу й поборотися за можливість зняти його пілотну версію. Трьох переможців чекає також грошовий приз.

У рамках The Next Big Thing на сайті проекту викладаються відеоподкасти про генерацію ідей та креативне мислення від представників рекламного бізнесу: Максима Лазебника, Дмитра Федоренка, Тетяни Федоренко, Андрія Федорова, Влада Фісуна та інших. Проведення майстер-класів із практиками телевізійного виробництва стало другим напрямом у діяльності проекту.

 

Вперше пітчинг ідей «1+1 медіа» оголосив у червні цього року. Його переможцем став Володимир Москалець із проектом «7-Я, або Серцю не накажеш?». Тепер відповідно до конкурсних вимог «1+1», узявши за основу концепцію Володимира Москальця, має зняти за свій рахунок пілотний випуск телевізійного проекту, який буде протестований на фокус-групі. Якщо канал після цього вирішить створювати програму на основі цього пілоту, будуть обговорені умови співпраці та фінансова винагорода переможцеві проекту.

 

Фото надані прес-службою «1+1» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY