detector.media
03.07.2012 15:03
Набув чинності закон про відповідальність за порушення у сфері захисту персональних даних
Закон вносить доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення (КПаП) та оновлює статтю 182 Кримінального кодексу України

1 липня 2012 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» ( № 3454-V). Про це повідомляє Інститут медіа права.

 

Закон вносить доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення (КПаП) та оновлює статтю 182 Кримінального кодексу України.

 

Згідно зі законом з'являться відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних:

 

1) неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб'єкта персональних даних про його права у зв'язку із включенням його персональних даних до бази персональних даних, мету збору цих даних та осіб, яким ці дані передаються;

 

2) неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Державної служби захисту персональних даних про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації бази персональних даних;

 

3) ухилення від державної реєстрації бази персональних даних;

 

4) недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних у базі персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них.

 

Відповідальність за такі дії становить від 1,7 тис. до 17 тис. грн. залежно від виду порушення та його повторності. А за невиконання вимог закону для посадовців Державної служби захисту персональних даних передбачена відповідальність у розмірі 1,7 тис.-3,4 тис. грн.

 

Також законом внесено зміни до ст. 182 Кримінального коедксу України, а саме розширено сферу дії статті на будь яке поширенні конфіденційної інформації (раніше - поширення цієї інформації у публічному виступі, творі, що публічно демонструється, чи в засобах масової інформації). Додано відповідальність за знищення та незаконну зміну конфіденційної інформації. Крім того, в 10 разів посилена відповідальність у вигляді штрафу - до 8,5 тис. - 17 тис. грн. Також стаття поповнилась відповідповідальністю за завдання істотної шкоди (від 1,7 тис. грн і більше гривень).

 

«Зауважимо, що відсутність у 182 статті Кримінального кодексу України бмовки про звільнення від відповідальності за поширення суспільно-важливої інформації становитиме серйозний охолоджуючий ефект, адже посадові особи органів державної влади не зможуть виконувати функцію викривачів щодо порушень прав людини, введення громадськості в оману тощо», - наголошує Інститут медіа права.

 

Нагадаємо, в лютому 2012 року президент України Віктор Янукович підписав закон № 4343-VI від 13 січня 2012 року, яким відповідальність за порушення у сфері захисту персональних даних відтермінувалася з 1 січня 2012 року на 1 липня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY