detector.media
25.06.2012 16:37
Апеляційний суд не підтримав Ірину Соломко в справі проти Апарату Верховної Ради
Апеляційний суд згоден з тим, що інформація про помічників-консультантів народних депутатів є конфіденційною

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги журналістки журналу «Корреспондент» Ірини Соломко і залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 березня, де Ірина Соломко оскаржувала відмову Апарату Верховної Ради в наданні інформації про помічників-консультантів народних депутатів.

 

Про це «Детектор медіа» повідомила Ірина Соломко, надавши копію ухвали апеляційного суду від 12 червня.

 

У суді першої інстанції Ірина Соломко оскаржувала відмову Апарату Верховної Ради в наданні списку помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвищ тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями.

 

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив її позов частково. Суд визнав, що відмову Апарату Верховної Ради надано із порушенням вимог закону «Про доступ до публічної інформації», оскільки в тексті не вказаний порядок її оскарження, як це прямо передбачено законом. Водночас суд постановив, що Апарат парламенту правомірно відмовив журналістці в наданні певних відомостей про помічників-консультантів народних депутатів.

 

Суд дійшов висновку, що Апарат Верховної Ради не володіє частиною запитаної інформації. Що ж до інших відомостей, то суд визначив, що вони не повинні надаватися, оскільки це конфіденційна інформація про помічників-консультантів. В обґрунтування цієї тези суд послався на рішення Конституційного Суду №2-рп/2012 від 20 січня 2012 року щодо офіційного тлумачення конфіденційної інформації.

 

Юрист Інституту медіа права Ольга Сушко, яка представляє інтереси Ірини Соломко в цій справі, вважає, що суд не довів, що Апарат парламенту не володіє запитуваною інформацією, відтак подала апеляційну скаргу.

 

Апеляційний суд відмовив журналістці з тих самих міркувань, що й перша інстанція - запитувана інформація є конфіденційною.

 

Юрист Ольга Сушко має намір готувати касаційну скаргу на отримане рішення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY