detector.media
23.05.2012 15:05
«Репортери без кордонів» звернулися з листом до Ігоря Коломойського
Занепокоєні заявами по цензуру в УНІАН

Представники міжнародної організації «Репортери без кордонів» занепокоєні заявами про цензуру в інформаційній агенції УНІАН. Про це йдеться у відкритому листі директора «Репортерів» Олів'є Базія до власника медіахолдингу «Главред-медіа» Ігоря Коломойського.



Наводимо текст листа повністю:

 


«Шановний пане Коломойський,

"Репортери без кордонів", міжнародна організація, що захищає свободу слова, хотіла би висловити своє занепокоєння з приводу заяв про цензуру в інформаційному агентстві УНІАН, яке належить до вашого холдингу.

У нас немає наміру втручатися в трудові спори або редакційну політику агентства, але ми хочемо поділитися з вами нашою стурбованістю з приводу ряду питань, які виходять за рамки УНІАНу, і впливають на свободу слова в цілому в Україні.

Незрозумілим було зміщення Олександра Харченко з посади головного редактору УНІАНу, що сталося 15 травня. Спочатку, не давалося жодних роз'яснень з цього приводу. Згодом, цей крок пояснювався суто комерційними причинами, не пов'язаними з обов'язками, викладеними у посадовій інструкції. У той же час, у своїх заявах співробітники УНІАН підкреслили, що вони розглядають це "переміщення" як спробу з боку нового керівництва взяти під контроль процес прийняття рішень в редакції. Як доказ, вони навели кілька інформаційних повідомлень і статей, які були заблоковані через критику на адресу влади.

Ми вітаємо зусилля, які були зроблені для розв'язання ситуації шляхом переговорів, крім того, відновлення Харченка не на підлеглій посаді є позитивним кроком. Але необхідні довгострокові структурні рішення для відновлення довіри і редакційного колективу, і громадськості. Незалежність редакційної політики не може бути чимось само собою зрозумілим, і це справедливо навіть для найбільш шанованих засобів масової інформації і та найщиріших намірів медіа-власників.

Тому ми виступаємо за створення в УНІАНі редакційної ради, і підтримуємо переговори в цьому напрямку. Така рада могла б визначати редакційну політику на конкретній і прозорій основі, і захищати її від будь-якого зовнішнього політичного чи комерційного впливу. Ми дуже сподіваємося, що такі переговори вдасться успішно провести.

Те, що УНІАН є одним з провідних ЗМІ, яке стежить за якістю своїх новин, говорить на Вашу користь. Буде дуже шкода, якщо через внутрішні негаразди громадськість буде позбавлена цього важливого джерела інформації. Тому ми хотіли б отримати від Вас запевнення, що захист свободи слова є пріоритетом медіа-холдингу Главред, і що не буде допускатись жодного тиску на редакцію УНІАН.

Збереження незалежності УНІАНу стане і для громадськості, і для ваших українських і міжнародних партнерів свідченням поваги до свободи слова і впевненого управління.

Ми заздалегідь дякуємо Вам за ту увагу, з якою Ви поставитесь до цього листа, і ми будемо продовжувати уважно стежити за ситуацією.

З повагою,


Олів'є Базій
Директор Репортери без кордонів»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 16 травня головний редактор агентства Олександр Харченко був переміщений на посаду головного редактора веб-сайту УНІАН рішенням президента УНІАН Олега Наливайка. Шеф-редактором інформаційного агентства УНІАН був призначений Михайло Ганницький, який раніше виконував обов'язки заступника головного редактора.. Пан Харченко назвав таке відсторонення порушенням трудового законодавства і пов'язав таке рішення керівництва зі своєю незгодою «робити сайт менш резонансним, з менш гострими публікаціями».

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відкинув звинувачення в таблоїдизації УНІАН і заявив, що усунення Олександра Харченка з посади шеф-редактора пов'язане з негативними економічними показниками агентства протягом останнього періоду.

 

Трудовий колектив УНІАН висунув низку вимог до керівництва, зокрема, повернути Олександра Харченка на посаду головного редактора УНІАН з усіма повноваженнями та створити редакційну колегію для недопущення цензури в агентстві.

 

17 травня Олег Наливайко призупинив наказ про переміщення Олександра Харченка. На даний момент Харченко залишається чинним головним редактором. Михайло Ганницький є шеф-редактором інформагентства.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY