detector.media
15.05.2012 18:11
«Український тиждень» відмовився від дослідження TNS, бо вважає дані некоректними (ДОПОВНЕНО)
Журнал заявляє, що TNS визначає не аудиторію видання, а кількість людей, ознайомлених із брендом

Журнал «Український тиждень» відмовився від співпраці з компанією «TNS Україна», оскільки вважає, що вона занижує показники видання у даних «MMI Україна». Про це йдеться в заяві колективу журналу.

 

Видання вважає роботу дослідника некоректною, оскільки «порівняння власного аналізу, здійсненого "Українським тижнем", з даними звіту TNS MMI2011/4 вказує на невідповідність реальної присутності видання в тих чи інших регіонах та оцінок. Для прикладу: дослідження TNS MMI2011/4 у 3,5 раза занижують вагу реальної аудиторії «Українського тижня» в м. Києві, одному з базових регіонів для нашого журналу», - йдеться у заяві.

 

Колектив «Українського тижня» наголошує, що навіть «у разі підвищення професійних стандартів сама система вимірювань не дасть змоги рекламодавцям оптимально витрачати рекламні кошти»: «З огляду на специфіку сформульованих запитань в анкеті дослідження "TNS Україна" фактично визначають не аудиторію видання, а кількість людей, ознайомлених із брендом. Таким чином, видання, що мають украй невеликі наклади (особливо продавані), але вкладають гроші в зовнішню рекламу, потрапляють на верхні позиції рейтингу TNS, а ті, в яких реально затребуваний контент і, відповідно, значний реалізований наклад, - у його хвіст».

 

Видання звертає увагу на те, що світова практика ґрунтується на тому, що рекламодавець отримує прозору інформацію щодо кількості продаваного накладу кожного видання та якості його аудиторії. «Перше питання вирішується шляхом сертифікації накладів, друге - шляхом конкуренції компаній-дослідників. В українських реаліях "TNS Україна" є монополістом у проведенні досліджень. Оскільки сертифікації накладів у нашій країні немає, ця компанія також монопольно визначає й аудиторію видань. Отже, рекламодавці, що відштовхуються лише від рейтингу TNS, ризикують розмістити рекламу у виданні, про яке чули, але не читають, переплачуючи значні кошти за неіснуючу аудиторію. А прикрі помилки в процесі вимірювань узагалі можуть перекреслити логіку ухвалення ними рішень», - йдеться у заяві.

 

У коментарі «Детектор медіа» заступник гендиректора TNS в Україні Ганна Добривечір зазначила, що це не перший випадок, коли видання не задоволене існуючим рейтингом: «Як правило, після того як зникають емоції, видання з'ясовує причини ситуації, що склалася, і усуває їх, тобто веде грамотну, послідовну роботу зі своєю аудиторією. Як буде вирішувати подібні питання "Український тиждень", нам невідомо. У будь-якому випадку, це внутрішнє рішення видавничого дому».

 

Нагадаємо, у 2009 році «Український тиждень» вже висловлював недовіру результатам досліджень «TNS Україна» і звинувачував компанію у свідомій дискримінації україномовних видань.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY