detector.media
27.03.2012 13:38
Донецька податкова відмовилася надати журналісту інформацію про співробітника
Не розголошує інформацію, посилаючись на рішення Конституційного Суду і закон про персональні дані

Державна податкова служба у Донецькій області відмовилася повідомити інформацію про те, чи є громадянин України Кирило Рибаков співробітником Державної податкової адміністрації. Про це пише головний редактор інтернет-видання «Новини Донбасу» Олексій Мацука. Податкова посилається на те, що запитувана журналістом інформація є інформацією з обмеженим доступом і не відповідає визначенню публічної інформації.

 

Журналіст нагадав, що 29 січня під час мітингу в Донецьку на чотирьох журналістів «напала група російських націоналістів», внаслідок чого було розбито обладнання.

 

«З групою людей, які на нас напали, одночасно підійшов ще й Кирило Рибаков. За деякими даними, ця людина - державний службовець і працює в податковій. Я звернувся в податкову із запитом щодо нього. Але податкова навідріз відмовилася повідомляти дані про своїх співробітників. Виходить, що податкова відмовляється повідомляти, хто отримує гроші платників податків і за яку роботу», - написав Олексій Мацука.

 

Податкова у відповіді на запит зокрема повідомила, що відповідно до рішення Конституційного Суду України №5-зп від 30 жовтня 1997 року «забороняється не лише збирання, а й зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди... До конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, стан здоров'я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані)».

 

Крім того, податкова посилається на статтю 6 Закону України №2297-VI «Про захист персональних даних», згідно з якою «не допускається обробка даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

 

Також податкова зазначає, що поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу з баз персональних даних за згодою суб'єкта персональних даних. Поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, йдеться у відповіді на запит.

 

Крім того, податкова роз'яснює, що «згідно зі ст.1 Закону №2939 публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом».

 

«Виходячи з вищевикладеного, запитувана Вами інформація є інформацією з обмеженим доступом і не відповідає визначенню публічної інформації відповідно до Закону №2939», -відповідає податкова.

 

Раніше з посиланням на рішення Конституційного Суду щодо конфіденційної інформації чиновники відмовили каналу СТБ в інформації про державні квартири, а Окружний адміністративний суд міста Києва визнав правомірною відмову Апарату Верховної Ради журналістці журналу «Корреспондент» Ірині Соломко в наданні інформації про помічників-консультантів народних депутатів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY