detector.media
24.02.2012 21:05
Янукович: Що стосується динаміки, випадків цензури стає все менше (ВІДЕО)
Соціологічні дослідження засвідчують погіршення стану свободи слова в Україні

Під час інтерв`ю президента Віктора Януковича з ведучими трьох суспільно-політичних шоу - Савіком Шустером, Андрієм Куликовим та Євгенієм Кисельовим, що транслюється в ефірі телеканалу ICTV сьогодні, 24 лютого, ішлося про питання свободи слова і цензури. 

 

Першим його порушив ведучий «Свободи слова» Андрій Куликов. «Після виборів, завдяки яким ви стали президентом України, і на Вашу адресу, і на адресу вашої політичної сили постійно лунають звинувачення і закиди у обмеженні свободи слова. Чи ви вважаєте що в Україні свобода слова і свобода діяльності журналістів достатньо захищені? Чи ви вважаєте що ще не настав час для впровадження суспільного телерадіомовлення? І як ви оцінюєте те, що у вівторок на цьому тижні парламент не схвалив пропозиції ТСК з питань розслідування випадків цензури щодо забезпечення прав журналістів на свою діяльність?», - запитав Андрій Куликов.

 

У відповідь президент усміхнувся і пояснив, що свобода слова в Україні ніколи не обмежувалася. 

 

«Я чому посміхнувся, коли ви мені почали задавати це питання. - пояснив Віктор Янукович. - Хто як не ви, може сказати мені: "Пане президент, немає в нас свободи слова". Ви ж ведете ці програми. Чи відчуваєте будь-який тиск чи цензуру?»

 

На що Куликов нагадав про те, що волів би взяти окреме інтерв`ю у Віктора Януковича у прямому ефірі: «Мою свободу тут обмежують лише панове Кисельов і Шустер. Тому я так хочу зробити інтерв`ю з Вами сам на сам і бажано в прямому ефірі».

 

«Будь-ласка-будь-ласка», - сказав пан Янукович.

 

І, відповідаючи на запитання Андрія Куликова, уточнив: «Ніколи за всі часи, коли я був при владі, я не ставив питання обмеження свободи слова. Ніколи. Ми не ставимо собі це за мету. Навпаки, ми ставили питання, як створити конкурентне середовище. А конкурентне середовище неможливо створити без свободи слова». 

 

«Ми можемо говорити, скільки завгодно. І це не буде свободою слова. - сказав ведучий "Шустер live" Савік Шустер. - Свобода слова - це механізм, у якому, коли журналісти щось розкривають чи висвітлюють, є наслідки, реально влада веде за це відповідальність». 

 

А ведучий «Великої політикиз Євгенієм Кисельовим» нагадав про стан свободи слова у регіонах: «Ми, ведучі великих телеканалів, у цьому сенсі працюємо в тепличних умовах. Чимало чиновників, відверто кажучи, нас побоюються. А уявіть, що відбувається у регіонах. Найбільші проблеми зі свободою слова там, у наших товаришів, які працюють у обласних центрах, де пресинг з боку місцевих властей ой-ой-ой який». 

 

Відповідаючи на запитання журналістів Віктор Янукович попросив надати факти. «Я завжди люблю говорити і апелювати факти, - сказав президент. - Якщо такі випадки є, ми маємо від слідкувати, яких же заходів вжито, яка реакція. Не було такого випадку, щоб ми не реагували, коли виникали такі питання».

 

І нагадав, що розвитку демократії в Україні заважають «залишки ментальності»: «Ми країна, яка стала на шлях демократичного розвитку. І звичайно менталітет і залишки тієї ментальності минулої є на різних рівнях. І я не можу з вами тут не погодитися. Але що стосується динаміки, випадків цензури стає все менше. І я впевнений в тому, що ми на цьому шляху подолаємо ті недоліки, які у нас ще є». 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 листопада 2011 року під час Маршу українських журналістів проти безкарності представники ЗМІ передали Віктору Януковичу петицію з вимогою розслідувати злочини проти своїх колег.

 

Андрій Куликов нагадав про випадки утисків свободи слова у Одесі та Харкові. І висловив припущення, що так відбувається через те, що люди, які приходять до влади у регіонах на загальнодержавному рівні мають медійний ресурс і використовують його в своїх інтересах чи використовують у «так званих розбірках» під час бізнес-конфліктів. «Яке ваше ставлення до пропозиції щоби люди які приходять до влади, передавали свої активи у ЗМІ навіть не родичам, як це робиться у випадку депутатів, а управлінням місцевої громади на час, коли вони перебувають при владі?», - запитав ведучий «Свободи слова».

 

«Я чесно скажу, що я такий досвід не вивчав. Я такого досвіду не маю. якщо у вас є така інформація про такий досвід у розвинутих країнах, давайте ми повивчаємо. Я не готовий вам дати відповідь», - відповів президент.

 

Нагадаємо, 21 лютого Верховна Рада не підтримала два законопроекти, що були ініційовані парламентською тимчасовою слідчою комісією з питань цензури і стосувалися розширення прав журналістів та поширення на Нацраду з питань телебачення і радіомовлення норм закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

 

За даними соціологічних досліджень, статистика щодо стану свододи слова в Україні не є позитивною. Як повідомляла ТК,  за результатами цьогорічного дослідження Gallup, 43% українців вважають, що в Україні вона є, 39% з цим не погоджуються, а 18% не визначилися з відповіддю.

 

За даними звіту Freedom House, 2011 року Україна разом із Єгиптом, Угорщиною, Мексикою та Туреччиною потрапила до переліку країн  зі «значним падінням свободи преси». Як відзначили представники організації, в Україні, де упродовж тривалого часу були найкращі показники у регіоні, у 2010 році стало помітним згортання свободи преси. За цими даними, Україна також опинилася в категорії країн чи територій, де преса є «частково вільною». Таких країн у світі 65, із її європейських сусідів до цієї категорії належать Сербія, Чорногорія, Хорватія, Румунія, Боснія й Герцеговина, Македонія, Косово та Молдова. 

 

З відео цього фрагменту інтерв`ю можна ознайомится тут (40-ва хвилина розмови): 

 

Нагадаємо, інтерв`ю з Вікторем Януковичем було присвячене двохріччю його президентства. Двогодинний запис розмови глави держави із журналістами транслювався в ефірі телеканалу ICTV та Першого національного - у програмі «Шустер Live». Окремі фрагменти інтерв`ю увійшли до програми «Велика політика з Євгенієм Кисельовим» на телеканалі «Інтер». 


«Детектор медіа» 

Відео - ictv.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY