detector.media
14.02.2012 15:27
Томенко припускає, що Стець може очолити Комітет свободи слова
Якщо опозиція домовиться

На наступному пленарному тижні (20-24 лютого) є дуже висока вірогідність того, що буде обраний голова Комітету з питань свободи слова та інформації, й існує певна вірогідність, що ним може стати Юрій Стець. Про це сказав заступник голови Верховної Ради Микола Томенко в інтерв'ю «Детектор медіа», яке незабаром буде опубліковане.

 

«У Комітеті й так непроста ситуація, а відсутність голови, на мою думку, тактично паралізує його роботу. Тим більше, що ми напередодні виборчої кампанії. І в контексті захисту медіа голова Комітету з питань свободи слова просто необхідний», - заявив пан Томенко.

 

Як писала «Детектор медіа», 9 лютого народний депутат Олесь Доній (фракція НУ-НС) зареєстрував проект постанови про обрання Юрія Стеця головою парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. Це сталося після того, як того ж дня не набрав достатньої кількості голосів проект постанови про повторне призначення Андрія Шевченка на цю посаду.

 

Раніше, 13 січня, Верховна Рада відкликала Андрія Шевченка з посади голови Комітету з питань свободи слова та інформації після того, як шестеро членів комітету (представники фракцій Партії регіонів та Компартії) висловили йому недовіру.

 

Представники провладних фракцій заявляли, що підтримають будь-яку кандидатуру від опозиції на цю посаді, окрім Андрія Шевченка. Водночас у «БЮТ-Батьківщині» говорили: «якщо ця кандидатура буде відхилена, ми знову подаватимемо Шевченка».

 

На думку Миколи Томенка, вихід із цієї ситуації наступний: має бути узгоджена кандидатура від усієї опозиції, яка має сприйматися й медіасередовищем. Він вважає, що заяви БЮТ, що немає іншої кандидатури, окрім Андрія Шевченка, правильні тільки з точки зору етики й моралі. Водночас це хибний шлях щодо захисту медіаспільноти.

 

«Якщо не буде працювати комітет, то це буде погано для медіа, - каже віце-спікер. - З іншого боку, думаю, що фракція НУ-НС допустила помилку, зареєструвавши постанову, не погоджуючи з БЮТ. Тим більше, що регламент прямо вказує, що голова комітету повинен бути представником тієї ж фракції, з якої був звільнений попередник».

 

За словами заступника голови Верховної Ради, наразі ведуться консультації щодо кандидатури на цю посаду: «Думаю, що наступного сесійного тижня від опозиції буде висунутий один кандидат. І я не виключаю, що за певних обставин цією кандидатурою буде Юрій Стець. Ми погодимо формат завдань, який стоїть перед комітетом, пріоритети його роботи. Переконаний, що комітет повинен захищати не тільки центральні телеканали, а й журналістів і ЗМІ на регіональному рівні. Це мене найбільше турбує, бо мої поїздки в регіони показують, що журналісти там потерпають».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY