detector.media
22.07.2010 14:53
35% Viasat Ukraine коштували MTG 11,25 млн євро

Шведська Modern Times Group (MTG), яка опосередковано володіє 85% оператора супутникового телебачення «Віжн ТБ» (ТМ Viasat), розкрила вартість своїх українських активів. У фінансовому звіті за другий квартал MTG повідомила, що останні 25% компанії, придбані нею в лютому цього року, коштували їй 11,25 млн євро. Таким чином, 100% Viasat Ukraine були оцінені в 32,14 млн євро ($41,64 млн), пише газета «КоммерсантЪ-Украина».

 

За оцінкою медіаексперта Олександра Глущенка, Viasat нині є найбільшим супутниковим оператором в Україні з абонентською базою близько 35 тисяч осіб. При цьому, в «НТВ Плюс» - 10 тис., у «Поверхности» - 5 тис, у MYtv - до 1 тис. абонентів (самі оператори розміри своїх абонентських баз не розкривають). Таким чином, вартість одного абонента (показник, що використовується при оцінці вартості супутникових операторів) при купівлі 35% Viasat становила 918 євро ($1,2 тис.). Водночас російські абоненти коштували MTG майже удвічі дешевше: у лютому компанія придбала 50% оператора «Радуга ТВ» за $22,5 млн, оцінивши одного абонента в $643.

 

Дорожче за Viasat Ukraine коштувала група компаній «Поверхность», яка володіє оператором супутникового телебачення «Поверхность+» і декількома спортивними каналами. У серпні 2009 року 55% групи були придбані ISTIL Group за $60 млн, тобто вся компанія була оцінена в $109 млн. Однак у «Поверхности» дорогим є спортивний контент, відзначає гендиректор компанії «Нові телевізійні технології» («НТВ-Україна») Ігор Давиденко.

 

На вартість Viasat могли вплинути значні інвестиції в рекламу, вважає Олександр Глущенко. Бюджет рекламної кампанії, за оцінкою керівника відділу з телезакупівель медіаагенції Optimum Media Сергія Ходики, становив понад 5 млн гривень.

 

На думку експертів, вартість активів супутникового телебачення в Україні значно завищена. «По суті, зараз купуються не абоненти, а перспектива розвитку бізнесу», - відзначив Ігор Давиденко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY