detector.media
Наталія Данькова
16.06.2010 19:01
«Доручіть мені зробити прямий ефір з Місяця і скажіть, що я некомпетентна!»
«Доручіть мені зробити прямий ефір з Місяця і скажіть, що я некомпетентна!»
Профспілка НТКУ висловила недовіру Єгору Бенкендорфу: як це було

16 червня під час обідньої перерви, тобто рівно з 13.00 до 14.00 співробітники Національної телекомпанії України зібралися на профспілкові збори.

 

Для того, щоб зібрання було легітимним, на них прийшли делегати з 45 осередків профспілки у різних підрозділах телекомпанії. Всі 148 делегатів зареєструвались і отримали мандати для голосування. Також на збори підтягнулися і представники менеджменту каналу - Артем Денисов, Володимир Липовий, Денис Замрій, Марк Гресь.

 

У порядку денному конференції значилось лише два питання: порушення керівництвом НТКУ трудового законодавства при скороченні штату та різне. Різним стало оголошення недовіри генеральному директорові НТКУ Єгору Бенкендорфу.

 

Оскільки збори мали закінчитись за годину (проводились не у робочий час, а в обідню перерву), доповідачам порадили бути лаконічними та вкладатись у 3 хвилини. Учасники конференції швидко обрали президію, лічильну комісію, головою зборів стала голова профспілки працівників культури Олена Касаткіна.

 

Голова розпочала свій виступ з критики дій керівництва компанії. За її словами, профспілка неодноразово надсилала листи керівництву з проханням надати штатний розпис та інші документи обґрунтування скорочення. «Ми не отримали від них жодного документу, окрім структури НТКУ: це табличка, де вказано хто кому підпорядковується. Зараз ми не маємо жодного офіційного документу, щоб зрозуміти, наскільки масштабним є це скорочення», - наголосила вона.

 

Пані Касаткіна розповіла, що, за її інформацією, яка також поки що не підтверджена документально, зараз проходить лише перший етап скорочення, другий планується у жовтні, а третій відбудеться узимку.

 

Також вона нагадала, що профспілка звернулась до прокурора міста Києва з проханням негайно втрутитись «для запобігання масового незаконного звільнення працівників» НТКУ. Прокурор, щоправда, перенаправив цей лист у прокуратуру Шевченківського району, а звідти звернення надійшло до Державного департаменту нагляду за додержанням закону про працю. За словами Олени Касаткіної, профспілка отримала відповідь від Держнагляду праці, згідно з якою вже 17 червня 2010 в НТКУ розпочнеться перевірка з дотримання законодавства про працю.

 

Окрім цього 4 червня профспілка подала позов до суду щодо наказу про скорочення № 202.

 

«Коли ми почали готувати позов, нам стали відомі деякі факти, про які ми не знали раніше. Зокрема, роботодавець надіслав нам ще одного листа, де посилається на скорочення фінансування, і цим пояснює зміни в організації праці, - розказала Олена Касаткіна. - Але якщо порівняти бюджет за 2009 та 2010 роки, то ми бачимо, що видатки на зарплату не зменшуються, а збільшуються на 15 мільйонів гривень».

 

Після цього заступник голови профкому Сергій Шерін повідомив, що керівництво надало профспілкам на розгляд список з 93 кандидатів на звільнення, який профком має розглянути до 5 липня.

 

У заяві за підписом Єгора Бенкендорфа йдеться: «Прошу дати згоду на звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці працівників НТКУ як таких, які мають більш низьку кваліфікацію та/або продуктивність праці».

 

Таке формулювання викликало обурення у більшості присутніх: хто приймав рішення про цей писок, коли була атестаційна комісія, хто входив до її складу... Усі ці питання були озвучені на зборах. Зокрема люди звертали увагу на те, що до цього списку потрапили й люди з регаліями - приміром, заслужені журналісти.

 

У свою чергу заступник генерального директора НТКУ Володимир Липовий запевнив, що жодна людина не була внесена до цього списку без узгодження з «керівниками, які тут працювали і працюють». Однак його виступ був перерваний черговою хвилею обурення - мовляв, а чи проводили перевірку кваліфікації самих керівників.

 

Також людей обурювало, що деякі керівники аргументували причини звільнень пенсійним віком.

 

Однак у ході дискусії з'ясувалося, що незадоволеними залишились не лише ті, кого менеджмент планує звільнити, а й ті, хто лишається працювати над новими проектами.  Зокрема Лариса Ромащенко, яка працює над виробництвом програми «Нащадки піонерів», запевняла, що її поставили у такі умови, в яких неможливо створити якісний проект.

 

«Програма не може бути зроблена тими силами, якими запропоновано її робити. Це годинна прямоефірна програма з інтерактивом та... непрофесійні ведучі з «Фабрики зірок» на скандальну тематику. У ній два головні герої, 6-7 експертів, 100 чоловік глядачів - школярів, 5 сюжетів, відрядження по всій країні. Це щоденний випуск ефіру. А в моєму підпорядкуванні один журналіст (5 сюжетів!), один гостьовий редактор на всі 5 днів, два випускові режисери, один асистент режисера та один адміністратор. Ми пояснюємо, що це неможливо. А нам відповідають, що раніше ми працювали «вразвалку», а якщо вам не подобається - звільняйтесь», - розказує пані Ромащенко.

 

За її словами, концепція проекту не сформована, пілот не знімається, а передефірних трактів не передбачено.

 

Є й інші проблеми. Планується, що проект розповідатиме про сімейні скандали, вбивства, зґвалтування, аборти, побиття дітей батьками. Як один редактор зможе впоратися з пошуком героїв на щоденні ефіри - невідомо. Та й при таких темах з проектом не співпрацюватимуть школи та соціальні служби, що зробить неможливою присутність на кожному ефірі масовки школярів.

 

«Ми просили розглянути варіант підставних людей, як у «Вікнах» Нагієва. Сказали: «Ні». Ми пропонували платити людям, які приходять на ефір - нам сказали: «Жодної копійки не платимо». І виходить ситуація, що, очевидно, що ми провалимо цю програму. І нам скажуть, що ми не компетентні, а інших візьмуть на інших умовах. Скільки ми маємо зробити на 1400 гривень зарплати? Тоді доручіть мені зробити прямий ефір з Місяця, а далі скажіть, що я некомпетентна!», - завершила Лариса Ромащенко.

 

У відповідь Марк Гресь зазначив, що не ознайомлений з роботою цього відділу, але з огляду на роботу його підрозділу - ТВО документальних та публіцистичних програм, то є люди, які не можуть написати хороші сценарії: «Я чую, що ви кажете про нестачу творчих діячів, але, вибачте, коли мені подають сценарій, який не залежить від камери, гостьових редакторів тощо, а цей сценарій безпомічний, інколи виключно поганий, то тут не може завадити низька зарплата. Неможливо написати погано, якщо людина вміє писати».

 

Вочевидь, Гресь не відповів на ті питання, які хвилювали учасників зборів, тому договорити йому не дали, а нагадали про регламент вигуками «У нас тут що - бенефіс Греся?».

 

Після цього президія конференції попросила керівництво каналу та всіх гостей без мандатів залишити залу і розпочала відкрите голосування.

 

Перш за все делегати прийняли за основу лист до президента, де, зокрема йшлось: «Ми вважаємо, що команда нового генерального директора Єгора Бенкендорфа намагається знищити державне телебачення, і створює умови для приєднання його до групи «Інтер». Про це свідчить призначення на керівні посади НТКУ переважно колишніх співробітників «Інтера», і запуск виробництва трохи видозмінених програм, які ще донедавна виходили на «Інтері».

 

ТК обіцяє оприлюднити цей лист після того, як буде затверджено його остаточний варіант.

 

А після листа була недовіра. І хоч значна більшість делегатів проголосували за недовіру керівнику (утрималось лише 6 чи 8 людей), деякі з них наголошували, що не задоволені вони не так паном Бенкендорфом, як діями його команди. Однак законодавством передбачена саме така процедура.

 

«Згідно з законом про профспілки та гарантії їх діяльності, якщо ми зараз оголошуємо недовіру керівнику, ми повідомляємо про це органи, які його призначили. І тоді вони зобов'язані у двотижневий термін або дати позитивну відповідь і призначити нового керівника, або пояснити, чому це неможливо», - наголосила Олена Касаткіна.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY