detector.media
Наталія Данькова
15.03.2010 17:20
Ганна Герман: Бенкендорф та Курдінович не замарані в непрозорих схемах
Ганна Герман: Бенкендорф та Курдінович не замарані в непрозорих схемах
Заступник голови Адміністрації Президента України обґрунтовує призначення нових керівників державного медіасектора

Президентом НТКУ таки стане Єгор Бенкендорф, а головою Державного комітету телебачення та радіомовлення буде призначено нинішнього заступника голови Олександра Курдіновича. Про це Ганна Герман повідомила «Українській правді».

 

Зазначимо, що, як відомо, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 15 вересня 2009 року чітко визначив: Президент України та Верховна Рада України не можуть мати кадрових повноважень щодо НТКУ, оскільки таких повноважень їм не надає Конституція.

 

Але, судячи з усього, нова президентська вертикаль не братиме до уваги рішення Конституційного Суду і в інформаційній сфері.

 

Як уже писала ТК, сьогодні виконувач обов'язків голови Держкомтелерадіо Олег Наливайко та президент НТКУ Василь Ілащук написали заяви на звільнення за власним бажанням. Раніше сайт «Дуся» повідомляв,  що керівником НТКУ буде призначено Єгора Бенкендорфа, а віце-президентом має стати Валід Арфуш.

 

У коментарі ТК Ганна Герман зазначила, що ці кандидатури вже узгоджено:

 

- Ми дуже близькі до прийняття рішення, і я думаю, що найбільш імовірними кандидатурами, які мають найбільше шансів, є Єгор Бенкендорф на НТКУ та Олександр Курдінович у Держкомтелерадіо.

 

- Коли ці призначення відбудуться?

-  Я думаю, що сьогодні-завтра вони відбудуться. Зараз це  питання на стадії вирішення на найвищому рівні.

 

 - Чому обрано саме ці кандидатури?

-  Єгор видається нам дуже класним професіоналом, людиною, знаною в журналістській спільноті, людиною, яка може збудувати канал європейського рівня. А Олександр Курдінович - теж досить молода та кваліфікована людина з чистим обличчям. А ми хочемо, щоб керівниками цих структуру були люди, не замарані в непрозорих схемах, які б добре сприймались у журналістському середовищі, і щоб це були високі професіонали. Я думаю, що з огляду на ці характеристики наші кандидатури були б найбільш прийнятними.

 

- За якою процедурою призначатиметься керівництво НТКУ?

 - Вже є рішення Конституційного Суду, тепер усі призначення будуть здійснюватися Кабінетом Міністрів, оскільки зараз необхідно діяти швидко та ефективно. Тому що ситуація в країні і на цих телеканалах (наприклад, цей скандал із «Євробаченням») така, що змушує нас діяти таким чином. А громадські ради, звісно, потрібно буде створювати, і ми це робитимемо і ставитимемо цей процес на законні рейки.

 

 - Які найперші завдання стоятимуть перед цими керівниками на найближчий час, і яку кінцеву мету ви ставите перед ними?

-  Стосовно Першого національного - канал потребує дуже серйозних змін. Перш за все, потрібна зміна обличчя каналу. Це має бути модерний, збалансований канал, на якому не заробляють грошей через темні схеми, а який служитиме публічності, інформації збалансованій, перевіреній, справедливій.  Також Перший національний трохи має позбавитися консерватизму. Адже на каналі є багато людей низькопрофесійного рівня.

 

 - Чи розглядаєте ви в цьому контексті НТКУ як базу для створення СМ?

 - Кінцева мета для цього мовника  - це створення суспільного мовника в країні. і Єгор Бенкендорф, як ніхто, зможе підвести канал до тієї межі, за якою йде перехід на формат громадського телебачення.

 

- У ЗМІ вже публікувалась інформація стосовно віце-президентів НТКУ. Зокрема, йшлося про Валіда Арфуша...

 - Про ці кандидатури ви зможете дізнатись уже в самого керівника. Ми не втручаємося в ці процеси. Ми просто можемо підказати ті кандидатури, які, на наш погляд,  виглядають найбільш  демократичними, прийнятними в суспільстві та в журналістському середовищі.

 

-  Які завдання ви ставите перед Держкомтелерадіо?

 - Я дуже добре оцінюю роботу нинішнього в.о. голови Олега Наливайка. Але оскільки він подав у відставку, то буде нове призначення. При підборі цієї кандидатури ми теж хотіли, щоб це був молодий, енергійний та не заплямований чоловік. Перед ним ми також ставимо завдання модернізації ОДТРК, реформ, змін, сучасного менеджменту. Треба буде  зідрати цю всю заскорузлість, яка так характерна була  для цієї структурі. Я думаю, що Олександр Курдинович - це людина, яка розуміється на менеджменті, яка є учнем Едуарда Прутника, відомого своїми цікавими ініціативами. Тому, думаю, він упорається з цими завданнями.

 

 - Чи плануєте змінити керівника Національної радіокомпанії?

 - Ми зараз думає над цим. Коли завершиться термін пана Набруска, думаю, що ми робитимемо зміни і в цьому напрямку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY