detector.media
Наталія Данькова
12.03.2010 11:08
Тиждень весняних прем’єр
Тиждень весняних прем’єр
Найбільше показники зросли в СТБ, але першість за всіма аудиторіями утримує «Інтер»

Тиждень весняних прем'єр розпочав СТБ - запуском «Містичних історій» та «Україна має талант!», далі весняну естафету підхопили «Інтер», «Україна» та Новий канал. Найбільше показники зросли в СТБ, причому за всіма основними аудиторіями. Також підвищилась частка в «1+1», ICTV та «Інтера» (лише за 14-49 та 18-54), а впав показник у Нового, «України» та К1.

 

У топах першість за всіма аудиторіями утримує «Інтер» (Новий канал навіть поступився йому за «50 тис.+» 14-49). За загальнонаціональною панеллю друге місце посідає «1+1», а в містах «50 тис.+» розстановка каналів інша: за 18+ другим лишається «Україна», за 14-49 з невеликим відривом від лідера йде Новий (частка 12,41% проти 11,5%), тимчасом як за улюбленою аудиторією «Плюсів» 18-54 найближчим до «Інтера» є СТБ.

 

Таланти весни

 

З усіх прем'єр талант-шоу глядачі найбільше вподобали другий сезон «Україна має талант!». Рейтинги цілком виправдали позиціонування проекту як головного шоу країни.

 

Як і минулого року, канал поставив проект у п'ятницю, йому передував один із успішних радянських фільмів «Службовий роман». Але цього разу СТБ не побоявся переривати прем'єру рекламними блоками. Хронометраж шоу був довшим за відбіркові тури першого сезону і продовжився після перерви на новини (до речі, «Вікна», які вийшли в суміжних із шоу слотах, цього дня також мали рекордну частку 28,89%). Увага до другої частини «Україна має талант!» (тої, що після «Вікон») ще зросла і сягнула рейтингу 12,05%, частки 40,32%. Загалом шоу сягнуло цього дня таких показників: рейтинг - 10,68%, частка - 33,11% (14-49), і вивело СТБ в лідери п'ятниці за комерційною аудиторією каналу.

 

Талант-шоу ТРК «України» - другий сезон «Народної зірки» - змінив час виходу з 17.00 суботи на 20.30. Суботній пік-прайм в останні роки асоціюється насамперед із танцювальними проектами «Плюсів», які з 2006 року виходять у цьому слоті. Однак цього разу конкурентів в «України» поменшало, адже «1+1» вдався до креативного вертикального експерименту. На «Україні» в суботньому пік-праймі також досить часто виходять концерти та російські розважальні проекти. За останній рік у слотах, близьких до 20.30 (19.30 та 21.00), канал транслював «Дві зірки» та «Суботній вечір».

 

Результатом першого сезону «Народної зірки» канал був цілком задоволений. Історія з провалом «Телезірки-суперзірки» залишилася в далекому минулому, й «Україна» з новими силами і новим підрядником - компанією Star Media (яка зарекомендувала себе як виробник суперуспішних «Танців з зірками») - кинулася здобувати прихильність молодої аудиторії. «У нас є внутрішнє завдання щодо омолодження аудиторії», - наголошувала директор із розвитку та продюсер Star Media Дарія Фіалко.

 

І от і результати прем'єри - рейтинг 3,41%, частка 8,01% (за «50 тис.+» - частка 8,54%). За рахунок того, що другий сезон вийшов у праймі, його рейтинг трохи вищий за рейтинг прем'єри першого сезону (2,22%, частка 11,56%), але взяти частку хоча б на рівні середньої по каналу не вдалося.

 

Між іншим, згадані проекти суботи - «Дві зірки» (рейтинг 3,3%, частка - 9,18%) та «Суботній вечір» (рейтинг 2,66%, частка 8,57%) - мали нижчі показники, ніж прем'єра другого сезону «Народної зірки», але якщо на той час це були цілком успішні для каналу проекти, то тепер, коли перед «Україною» стоїть амбітне завдання утримати позиції другої кнопки, частки 8% буде явно недостатньо. Нагадаємо, за словами керівника програмної дирекції Ірини Курчакової, від другого сезону проекту канал очікував частки на рівні 12-15% (18+).

 

І нарешті Новий канал активно продовжив тиражувати «Фабрики». Навіть попри заяву, що четвертого сезону проекту не буде, канал запустив економний і менш ризикований суперфінал. «Фабрика.Суперфінал» стартувала досить вдало, підвищила частку слоту і взяла 6,11%, частку - 15,92% («50 тис.+» - 17,06%), аудиторія 14-49. Хоча частка прем'єри попереднього проекту - «Фабрика зірок - 3» була вищою - 17,14% («50 тис.+» - 19,24%).

 

Результати прем'єр талант-шоу цього тижня

 

 

 

Український Wipeout

 

При підборі проекту для весняного сезону телеканал «Інтер» вирішив виявити оригінальність і на противагу музичним програмам та шоу талантів обрав змагальний формат Wipeout компанії Endemol, влаштувавши «Битву українських міст». За словами генерального продюсера ТВі Сергія Дем'янчука, змагально-розважальні формати є улюбленими проектами керівника «Інтера» Сергія Созановського.

 

Подібні програми вже були в ефірі «Інтера». Зокрема, «Битва українських міст» подібна до тих же «Ігор патріотів», третій сезон яких вийшов в ефір восени 2006 року і в середньому мав рейтинг 4,65%, частку 17,75% (аудиторія 18+, «50 тис.+»)*.

 

Endemol презентував цей формат українським каналам із початку 2009 року. За словами генерального директора компанії в країнах, що розвиваються, Марини Вільямс, бюджет проекту досить суттєвий і спершу навіть обговорювався варіант його створення спільно російськими та українськими каналами. «Цей проект для прайм-тайму основних каналів, адже він достатньо дорогий, не для нішевих мовників. А у зв'язку з економічною кризою бюджет проекту може бути розбито між кількома країнами. І, таким чином, каналам буде простіше реалізувати його. Також я сподіваюся, що ми зможемо зробити такий проект між Росією й Україною. І, можливо, навіть підключити до цього процесу Білорусь. Тобто можна взяти учасників із декількох країн, щоб вони конкурували одне з одним», - наголошувала пані Вільямс. Якби проект залишився в цьому ж форматі, він би один в один нагадував «Ігри патріотів». Однак економічна криза залишилася позаду, тому і російський «Первый канал», й український «Інтер» знайшли кошти для самостійної реалізації Wipeout.

 

У Росії проект вийшов під назвою «Жестокие игры». А от канал «Інтер», на відміну від своїх російських, британських чи австралійських колег, не просто вдався до пласкої адаптації формату, а зробив на її основі змагання між українськими містами. «Це на 100% правильна тема для каналу, який позиціонується як головний канал країни. Адже оригінальний формат цього не передбачає. Тобто вони взяли масштабний проект, який зводився лише до змагань, трошки повернув його концепцію і отримав національний проект. І ця фішка мені дуже подобається», - говорила в інтерв'ю ТК Дарія Фіалко.

 

Прем'єра БУМу вийшла у неділю о 17.00 - рейтинг проекту 8,01%, частка - 25,29% («50 тис.+» - частка 22,13%). Програма навіть потрапила в топ за 14-49, де також мала досить високі показники - рейтинг 6,67%, частку 24,64% («50 тис.+» - 21,9%). Чомусь канал не захотів поставити шоу в пік-прайм. Хоча цього ж дня о 20.50 художній фільм «Приборкання норовливих» мав значно нижчі показники за «Битву», а саме його рейтинг був 5,98%, а частка 15,38% («50 тис.+» - частка 13,56%), аудиторія 18+.

 

Нагадаємо, що група «Інтер» придбала ще й британську, американську та австралійську версії Wipeout і покаже їх на котромусь із каналів групи.

 

Містика, медицина, азарт

 

Також цього тижня український ефір поповнився новими містичними та медичними проектами: «Містичні історії з Павлом Костіциним» та «Школа лікаря Комаровського». Обидва виробництва Film.ua Television, яка є активним виробником телепрограм цього сезону.

 

«Містичні історії» вийшли на СТБ в четвер у слоті 20.15-21.15, де в інші дні виходить докудрама «Чужі помилки», і взяла досить низькі показники - рейтинг 1,82%, частку 4,88% («50 тис.+» - 5,52%). Тобто показники праймового проекту поки що нижчі за середні по каналу майже вдвічі: за минулий тиждень СТБ мав частку 9,98% («50 тис.+» - 10,16%), аудиторія 14-49.

 

«Школа лікаря Комаровського» попри невисокі цифри за загальнонаціональною панеллю (рейтинг 2,8%, частка 14,81%), за «50 тис.+» взяла показники на рівні середніх по каналу - рейтинг 3,09%, частку 17,48%. Таким чином «Школа лікаря Комаровського» для каналу стала значно успішнішою, ніж медичний проект буднів «Знахарі», аудиторія 18+.

 

Ще одну програма вихідного дня, власного виробництва ТРК «України» - «Граєш чи не граєш?» - стартувала з часткою 8% (рейтинг 2,47%), за «50 тис.+» частка 8,52% (аналогічну частку мала і прем'єра «Народної зірки»). Шоу знизило частку слоту в порівнянні з минулим тижнем, коли на каналі досить вдало виходив серіал «Сонька - золота ручка».

 

Успішні повтори

 

Як охарактеризувала 2010 рік на «Україні» Ірина Курчакова - «рік продовжень найрейтинговіших серіалів». На початку весняного сезону у вихідні «Україна» поставила успішні проекти каналу «1+1»: показала повтор серіалу «Сонька - золота ручка», а після неї поставила прем'єру сиквелу - «Сонька. Продовження легенди». Наступного тижня «Україна» покаже ще один плюсівський серіал, який минулого року суттєво підвищив частку прайму буднів - «Шлюб за заповітом».

 

Нестача прем'єрного продукту відчувається й на «Інтері» - канал уже не перший тиждень о 21.35, одразу після «Обручки», показує повтори своїх найрейтинговіших серіалів: «Терористка Іванова», «Доярка з Хацапетівки - 2», незабаром у цьому ж слоті вийдуть і «Свати».

 

* Вимірювання за загальнонаціональною панеллю почались у 2008 році.

 

Показники каналів - тиждень (1-7 березня)

18+

 

 

 

Показники каналів - тиждень (1-7 березня)

18-54

 

 

Показники каналів - тиждень (1-7 березня)

14-49

 

 

Найкращі трансляції тижня (18+)

 

 

Найкращі трансляції тижня (14-49)

 

 

«Стара панель» відповідає показникам за містами з населенням понад 50 тисяч у новій загальнонаціональній панелі; загальнонаціональна панель включає дані за містами з населенням менш ніж 50 тисяч і за містами 50 тисяч +.

 

Усі дані у таблицях наведено за  GFK-Ukraine.

 

Фото - www.club.foto.ru

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY