detector.media
17.11.2009 21:16
НМПУ звернулась до Генпрокуратури із заявою на Олексія Мустафіна

Незалежна медіапрофспілка України звернулася до Генеральної прокуратури із заявою про вчинення головним редактором телеканалу СТБ Олексієм Мустафіним дій, у яких можна вбачати ознаки злочину, зокрема, цензури. Про  це ТК повідомили в комітеті НМПУ.

 

З публікацій «Сюжет про плагіат Януковича не пустили в ефір: темники повертаються?» та «Змова мовчання навколо бомжацького конфузу Ющенка. Цензура повертається?» в інтернет-виданні «Українська правда» НМПУ дізналася, що Олексій Мустафін прийняв особисто рішення про заборону випуску інформаційних сюжетів про плагіат в агітаційній пісні Віктора Януковича та про те, як Ющенко назвав Тимошенко «бомжем», не пояснивши журналістам та працівникам телевізійного каналу своїх рішень.

 

Як відомо профспілці, в обох випадках журналіст їхав на зйомки, очевидно, зі згоди головного редактора, яким є Олексій Мустафін, відтак, виконував редакційне завдання. Невихід матеріалів в ефір постфактум без зрозумілих пояснень в НМПУ вважають цензурою, яка заборонена ст.15 Конституцією України.

 

Якщо перевіркою прокуратури буде встановлено, що такі ганебні факти дійсно мали місце, необхідно кваліфікувати вчинки Олексія Мустафіна, як такі, що всупереч інтересам служби заподіяли істотної шкоди державним та громадським інтересам.

 

НМПУ, просить провести перевірку вищевказаних фактів, а в разі їх підтвердження порушити кримінальну справу за фактом вчинення й притягнути службових осіб, винних в порушенні чинного законодавства, до кримінальної та іншої передбаченої законодавством відповідальності.

 

«За законом ми маємо право звертатися до ГПУ, якщо вважаємо, що порушено закон та вчинено злочин. Стояти на сторожі професії - одна з місій профспілки. На жаль, самі журналісти не мають звички звертатися до правоохоронних органів. Можливо, не вистачає "відчуття ліктя" колег. НМПУ готова підставити плече і розглянути заяви про вступ від журналістів заборонених сюжетів, якщо такі, звісно, будуть. За законом Генпрокуратура не має права ігнорувати нашу заяву. Врешті-решт, змушена буде провести розслідування і перевірити факти, до чого ми і закликаємо. Вирішили звернутися до ГПУ, тому що користі від такої заяви, ніж просто від публічної відозви до широких мас та колег буде набагато більше», - пояснив ініціативу звернення до Генпрокуратури голова комітету НМПУ Роман Скрипін.

 

Заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін не сприйняв серйозно звернення профспілки. «Вони можуть хоч до Ліги сексуальних реформ звертатися, як радив один літературний персонаж. Врешті-решт, у нас поки відносно вільна країна. Але хотів би одразу зазначити, що не наймався ані до профспілки, ані до Секретаріату Президента розповсюджувати хамство однієї посадової особи щодо іншої. І телеканал СТБ, наскільки мені відомо, не зобов'язаний тиражувати будь-які висловлювання політиків і витрачати час на обговорення їхньої доречності», - вважає він.

 

Водночас пан Мустафін вбачає два негативні наслідки звернення НМПУ: «Коли профспілці відмовлять у задоволенні її скарги, це створить прецедент: і без того доволі безплідна, як на мою думку, організація засвідчить неспроможність впливати на процеси у медіа-середовищі. Другий прецедент профспілка створює для політиків. Якщо НМПУ оскаржує дії головного редактора, вона дає політичним силам привід використовувати подібні скарги для справжнього втручання в політику ЗМІ.  Обґрунтовувати свої закиди політики можуть тим, що, мовляв, "я давав інтерв'ю журналісту СТБ, а головний редактор не розмістив його в ефірі, або не дав той його фрагмент, який мені найбільше подобався". Чи сприятиме це утвердженню свободи слова? Гадаю, запитання риторичне».

 

Нагадаємо, в інтерв'ю ТК Олексій Мустафін уже пояснював, що СТБ не висвітлюватиме під час цієї виборчої кампанії певні теми. «Це теми, які стосуються певних закидів щодо кандидатів, підозр. Особливо, коли ці підозри не є остаточно доведеними або не стосуються значущих для суспільства речей», - уточнив тоді він.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY