detector.media
Наталія Данькова
21.10.2009 17:56
Олексій Мустафін: «Я даю поради багатьом…»
Олексій Мустафін: «Я даю поради багатьом…»
Керівник інформаційного мовлення каналу СТБ, коментуючи невихід сюжету про гімн Януковича, сказав, що вибори примушують ЗМІ наступати на горло пісні.

За інформацією джерел ТК, на СТБ учора відбулася зустріч голови правління Володимира Бородянського та керівника інформаційного мовлення каналу Олексія Мустафіна з колективом «Вікон». Приводом для ширшої розмови про інформаційну політику каналу під час виборів стала ситуація з невиходом сюжету про подібність гімну Віктора Януковича до пісні Тото Кутуньо.

 

За інформацією джерел ТК, журналістам повідомили про те, що «зараз настають важкі часи виборчої кампанії», й орієнтували бути лояльнішими й обережніше висвітлювати кроки кандидатів у президенти, щоб не стати інструментом маніпуляції ані в одних, ані в інших «політичних руках». 

 

Також Олексій Мустафін нібито не заперечив у відповідь на запитання, чи консультує  він штаб Януковича.

 

ТК передзвонила до  пана Мустафіна, щоб уточнити цю інформацію.

 

- Чи є ви членом креативної ради Партії регіонів?

- Якщо казати про те, чи даю я консультації чи поради, то я даю ці поради багатьом: Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, «Фронту змін» Арсенія Яценюка, Сергію Тігіпку та іншим (не можу зараз пригадати всіх), не кажучи про Лівий блок, до якого входить СДПУ(о), заступником голови якої я є. Ці поради я даю всіма можливими засобами, тому що вважаю, що кампанія має відбуватися технологічно, цікаво для людей і корисно для країни.

 

- Як ви вважаєте,  це впливатиме на ваші рішення як редактора новинної служби одного з загальнонаціональних каналів?

 - Не більше, ніж на будь-кого, хто братиме участь у виборах та голосуванні. У них є якісь переконання, вони сповідують якісь політичні погляди, це впливає на роботу редактора, журналіста чи когось іншого? Мабуть, що якимось чином впливає, але не більше.

 

- Якою є ваша позиція щодо висвітлення виборчої кампанії для каналу СТБ?

 - На жаль, країна, в якій ми живемо, не в усьому така, як би нам хотілося, і це не може не впливати на всіх, хто живе чи працює в цій країні. Зараз ми офіційно, а трохи раніше – неофіційно, вступили у виборчу кампанію. Відповідно, для ЗМІ це не простий період, тому, висвітлюючи події, пов'язані з виборами, канал СТБ і «Вікна» зокрема намагатимуться бути збалансованими, нейтральними та водночас обережними, щоб «Вікна» не запідозрили в тенденційності. На жаль, це іноді вимагає того, щоб ми наступали на горло власній пісні, і певні теми під час цієї виборчої кампанії ми, мабуть, висвітлювати не будемо. Однак це є загальний підхід і він не стосується якогось певного кандидата чи політичної партії.

 

- Що це будуть за теми і як ви їх визначатимете?

- Наприклад, це теми, які стосуються певних закидів щодо кандидатів, підозр. Особливо, коли ці підозри не є остаточно доведеними або не стосуються значущих для суспільства речей. Ми би хотіли, щоби перелік цих тем був якомога меншим, але будемо виходити з кожної конкретної ситуації. Щоразу ми визначатимемо, наскільки суспільно важливою є інформація. І якщо вона буде важливішою за можливі підозри у тенденційності, звісно ж, ми її висвітлюватимемо. Наприклад, тему щодо скандалу, який назвали педофільським, ми висвітлюємо, але намагаємось це робити максимально коректно, не називаючи прізвищ людей, які постраждали чи підозрюються у скоєнні злочину. Наше головне завдання під час висвітлення цього скандалу – зробити так, щоб слідство продовжувалося, було неупередженим і винуватців було покарано. Інших цілей ми не маємо.

 

- А чим закінчився конфлікт із колективом «Вікон», про який повідомляла «Українська правда»,  щодо сюжету про пісню для Януковича та його подібність до хіта Тото Кутуньо?

- Я вважав і вважаю, що вихід цього сюжету в п'ятницю міг виглядати тенденційно. Тому я прийняв це рішення.

 

 - За нашою інформацією, вчора була нарада колективу з журналістами, де обговорювалась ця ситуація, і не всі журналісти залишилися задоволені її результатами. Як нині налаштований колектив?

- Я маю певний досвід роботи в різних журналістських колективах в якості редактора та журналіста, і цей досвід мені підказує, що далеко не завжди журналісти, які працюють у редакції, задоволені рішенням головного редактора чи менеджменту. І кожен вирішує сам, подобається це йому чи ні, тим паче в такому високопрофесійному колективі, як «Вікна», де всі журналісти є самодостатніми людьми. Мені теж не все подобається в нашій країні, де ми живемо...

 

Фото Яни Новосьолової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY