detector.media
Мар'яна Закусило
11.06.2009 11:08
Роман Кульчинський: «Ми створюємо соціальну мережу»
Роман Кульчинський: «Ми створюємо соціальну мережу»
Вигнанці з «Українського тижня» взялися за інтернет-проект В’ячеслава Кириленка «За Україну!».

Колишні співробітники журналу «Український тиждень», які покинули видання внаслідок конфлікту з керівництвом у січні 2009 року - Роман Кульчинський, Павло Солодько, Анатолій Бондаренко, Сергій Лук'янчук і Антон Зікора - запустили за кошти народного депутата В'ячеслава Кириленка («Наша Україна - Народна Самооборона») і його руху «За Україну!» однойменний інтернет-портал, зареєстрований за доменом ZaUA.org. Про новий проект, плани його розвитку й обставини розставання з «Українським тижнем» «Детектор медіа» розповів головний редактор громадського порталу «За Україну!» Роман Кульчинський.

 

- Пане Романе, хто крім вас працює над порталом «За Україну!»?

- Включно зі мною - п'ятеро людей, які ще в січні пішли з «Українського тижня». Це Павло Солодько, Анатолій Бондаренко, Сергій Лук'янчук і Олексій Просєкін, відомий як Антон Зікора. На жаль, у нас бюджети обмежені, тому ми робимо сайт уп'ятьох. Залучаємо ще позаштатних авторів за гонорари.

 

- Скільки вже триває цей проект?

- Попередні переговори ми почали вести майже одразу після звільнення з «УТ». В результаті ми зійшлися на умовах і реальну роботу розпочали в середині березня. Те, що ви зараз бачите, - це лише третина того, що заплановано. Тобто це не весь портал. У нас виникли деякі проблеми з розробниками. Справа в тому, що ми планували зробити не просто журналістське видання, а сайт, де поєднується професійна й громадянська журналістика, сайт-спільноту.

 

- Тобто спільноту блоґів?

- Ні, ми створюємо соціальну мережу. І оскільки це завдання нове, в Україні програмісти над таким фактично досі не працювали, платформа була для них новою, однією з найсучасніших у світі, тому ми досить довго запускаємося і зараз не все, що ми запланували, є на сайті.

 

- Що ще з'явиться?

- Буде серйозний блок громадянської журналістики. Будуть інструменти, які дозволять створювати різні спільноти. Це як блоґи, так і можливість надсилати закриті і відкриті повідомлення.

 

- Коли відбудеться остаточний запуск соціальної мережі?

- Я думаю, протягом місяця-двох ми запустимо всі наші інструменти.

 

- Фактично ваша команда розробляла цей проект із нуля?

- Так, це була абсолютно наша ідея. Ми придумали цей портал, ми його реалізуємо і, сподіваюся, доведемо його до кінця.

 

- Проект фінансує В'ячеслав Кириленко?

- Очолюваний ним громадський рух «За Україну!». Коли ми обговорювали питання фінансування, ми домовилася про те, щоб ця інформація була відкритою. Щоб ми не гралися в те, що ми незалежні від руху «За Україну!». Кириленко відкрито заявляє про нас, на порталі також є їхні новини. Але в ті статті, які ми пишемо, вони не втручаються.

 

- Чи маєте ви плани виходити в друк?

- Ні. Концепція інша, вона полягає в тому, щоб зробити інтернет-спільноту. Всі наші подальші зусилля будуть спрямовані на те, щоб створювати соціальну мережу саме в інтернеті. Заплановано, що спільнота, яка згуртується довкола порталу, і буде його наповнювати. Найпросунутіші користувачі навіть отримають право редагування. Таку ідею в Україні, мені здається, ще ніхто не пробував реалізовувати. Приблизний аналог - це сайт «Майдан». Але на технічному рівні в нас усе буде зроблене набагато краще.

 

- Чи плануєте відкривати на базі порталу якісь тематичні сайти?

- Головне наше завдання - створити спільноту, застосувавши рідкісні для нашого простору інструменти. А далі будемо дивитися. До речі, якщо ви звернули увагу, ми продукуємо своє відео, мультфільми. Маємо й свою фішку - слайд-шоу. Наприклад, «Останній годинникар» - наш спільний проект зі Станіславом Ясинським. Це слайд-шоу, коли фотографії подаються як відеоряд, зі звуковим супроводом і з коментарями-прямою мовою тих, хто є на фото. Цикл слайд-шоу ми видаватимемо двічі на місяць. Цей жанр дуже поширений на заході, але в Україні я в жодному із серйозних медіа його чомусь не зустрічав.

 

- Мультфільми - теж ваш власний продукт?

- Так, цей проект продюсує Антон Зікора, який, залучає мультиплікаторів. Мультфільми виходитимуть надалі регулярно - як і слайд-шоу.

 

- Окрім мультфільмів і слайд-шоу зніматимете ще якесь власне відео?

- Хотілося б, але нас поки що п'ятеро - малувато. Ми вибираємо найцікавіше, на нашу думку, відео з телеканалів і з інших ресурсів. До речі, у розділі відео є наш власний продукт - інтерв'ю з Ґринвеєм, зі Слабошпицьким. Ми також робимо фоторепортажі, які тимчасово ставимо в розділ «Статті», а згодом для них буде окремий розділ. Знов-таки, це пов'язано з технічними питаннями.

 

- Чи запрошували ви Сергія Гузя приєднатись до вашої команди? (

- Гузь сказав, що він до кінця літа ніде працювати не буде, бо має проблеми з коліном, хоче долікуватися.

 

- У чому, на вашу думку, причина конфлікту Сергія Гузя з редакцією журналу «Український тиждень»?

- Всі конфлікти і, зокрема, з Гузем, пов'язані зі спробами підписати угоду про редакційну політику. Це налякало голову редакційної ради «УТ» Романа Цуприка, і він безцеремонно вигнав Гузя, бо боявся, що вже не зможе впливати на наповнення журналу. Коли ми йшли, Цуприк одному з нас сказав, що проблема в тому, що ми не враховували його думку при підготовці матеріалів.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY