detector.media
23.07.2008 10:00
У БЮТ заяву Нацради щодо російських каналів вважають виправданою, а у ПР – інспірованою Банковою
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може і зобов’язана реагувати на порушення Конституції України, закону про інформацію і закону про суспільну мораль, вважає народний депутат України (фракція Блоку Юлії Тимошенко), перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко.
 
Так він прокоментував агентству ІнтерМедіа Консалтинг заяву Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про те, що у разі продовження російськими каналами практики спекуляцій на мовній темі буде порушено питання про правомірність присутності таких телеканалів у кабельних телемережах України.
 
«Нацрада має право реагувати і на мову, якою мовлять телеканали, і на зміст продукції каналів. Це і є її повноваження, і вони визначені законом про Нацраду», - сказав депутат. Питання, до якої міри держава має або не має втручатись у журналістську діяльність, Андрій Шевченко назвав «філософською дискусією». Він наголосив, що у разі, якщо йдеться про розпалювання міжнаціональної ворожнечі, то жодна держава – ні українська, ні російська, ні американська – цього не терпітиме.
 
Тим часом член Комітету з питань свободи слова та інформації, представник фракції Партії регіонів Володимир Ландик вважає, що «погрози Нацради – це погрози Секретаріату Президента». «Це їхня гра на підвищення свого рейтингу за допомогою Нацради», - сказав він у коментарі ІМК.
 
На думку пана Ландика, будь-який телеканал або провайдер може легко виграти суд у Нацради у разі спроби заборонити вихід тих чи інших каналів у кабельних мережах. Він також пов’язує появу таких заяв Нацради з тим, що Верховна Рада перебуває у відпустці і не може «викликати на килим, звільнити з посад і відкликати свою четвірку членів Нацради». «Як може технічний, координуючий орган, який повинен допомагати телекомпаніям, займатися мовним питанням?», - каже пан Ландик.
 
Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення неодноразово наголошувала, що вимоги щодо адаптації зарубіжних телеканалів в Україні не стосуються мови. Не йдеться про неї і в резонансній заяві Нацради.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY