detector.media
24.03.2008 11:50
Звернення депутатів Чернівецької облради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликано
Звернення депутатів Чернівецької облради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликано

Звернення депутатів Чернівецької обласної ради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликав голова облради Іван Шилепницький. Це сталося після того, як йому була представлена відповідна документація про відсутність «спроби обману представником Нацради депутатів». Про це повідомив представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення у Чернівецькій області Петро Шегда.

 

Петро Шегда вважає, що, дорікаючи буковинським FM-радіостанціям у недотриманні вимог ліцензій щодо наповнення ефіру українською музикою і вимагаючи позбавити такі станції ліцензій, депутати «поплутали» поняття «україномовний» та «національний» продукт.

 

За його словами, до національного продукту належать аудіовізуальні твори українських авторів чи виконавців, незалежно від мови. Національним продуктом є навіть твори російських митців, які скористалися послугами українських аранжувальників, композиторів, студій звукозапису. Він також звертає увагу на те, що обсяг музичних творів обчислюється не кількістю російських, українських чи англійських пісень, а їхньою тривалістю, що дозволяє отримати об’єктивну картину.

 

За словами Петра Шегди, офіційний моніторинг здійснюється впродовж 24 годин і все, що відбувається в ефірі радіостанції фіксується посекундно, його результати надсилають до Києва і їх завжди можна перевірити. Зокрема, за спеціальним дорученням Нацради на Буковині було здійснено моніторинг частот 102,4 та 105,0 МГц, на яких працюють радіостанції ТРК «Люкс FM» та «ТРК «НБМ-РЕТРО FM» (це національні телерадіокомпанії і формування їх ефірної сітки та підбір музичних творів відбувається в Києві). За даними моніторингу, зокрема, 24 грудня 2007 року загальний обсяг пісенних творів в ефірі радіо «Люкс FM» склав 16 год. 31 хв. 26 сек. З них національний аудіопродукт становив 31,44%, а україномовний - 11, 47%. Моніторинг радіо «Ретро FM» відбувся 5 лютого 2008 року. Цього дня загальна тривалість музичних творів в ефірі становила 20 год. 46 хв. 16 сек. З них частка національного аудіопродукту становила 13,02%, а україномовних пісень - 7,75%. Петро Шегда повідомив, що виявлені факти порушень ч.1 ст. 9 Закону «Про телебачення і радіомовлення» направлено до Нацради в Київ.

 

А під час перевірки ефіру ТОВ «Радіо «Станція» (частота 103,2 МГц) порушень виявлено не було - в ефірі радіо «Станція» було 52,3% національного музичного продукту і 100% передач національного виробництва..

 

Щодо частоти 100.0 МГц, то, як запевняє Петро Шегда, вона використовується ТОВ «Медіа-груп СІТІ» взагалі без ліцензії, а отже, позбавляти у цьому випадку нема кого.

 

Довідка ЗІК.

 

Депутати Чернівецької обласної ради за результатами роботи спеціальної депутатської комісії , яку очолював Петро Кобевко, звернулися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією позбавити ліцензій радіо FM 100.0 («Сіті-радіо»), 102,4 («Люкс- FM»), 103,2 (Радіо - «Станція») та 105,0 («Ретро») за недотримання ліцензійних умов щодо наповнення радіоефіру україномовним аудіопродуктом . Депутати стверджували, що україномовний продукт в ефірі цих станцій становить не 50, а 10%. Вони також запропонували Нацраді визнати недоцільним перебування на посаді свого представника у регіоні Петра Шегди та звернути увагу на бездіяльність керівників обласного радіотелевізійного передавального центру та Чернівецької філії центру « Укрчастотнагляду».

 

ЗІК
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY