detector.media
Марина Баранівська
04.03.2008 10:43
Василь Ілащук – ТВО «Новини»: «Вас усіх обкрадали!»
Василь Ілащук – ТВО «Новини»: «Вас усіх обкрадали!»
Після доволі несподіваного звільнення президента Національної телекомпанії України Віталія Докаленка та представлення нового виконувача обов’язків президента Василя Ілащука увага громадськості прикута до Першого національного. «Детектор медіа» стала свідком першої зустрічі пана Ілащука з колективом ТВО «Новини».
 
Перше побачення нового керівника з «елітою Першого національного», як тут називають новинарів, відбулось 3 березня о 13.00. Пан Ілащук з’явився майже вчасно у супроводі нового віце-президента з фінансових питань Михайла Коблі. Розпочав із головного: «Відразу скажу: з приводу звільнень, скорочень, зарплат – не хвилюйтеся! Репресій не буде – сталінські часи вже минули!».
 
Після цієї виголошеної добре поставленим дикторським голосом настанови розмова стала більш невимушеною, і з боку новинарів посипалися запитання про наболіле. Одним із перших, ясна річ, поставили запитання про технічне переоснащення телекомпанії. Василь Ілащук запевнив: воно планується і «має підсилитись у рамках підготовки до Євро-2012, якщо воно все-таки пройде в Україні».
 
«Не знаю, з яких саме джерел буде фінансуватись модернізація технічної бази НТКУ. Думаю, не лише з державного бюджету, але й з певних комерційних джерел. Але нас це не цікавить, нам важливо отримати ці кошти», - сказав новий керівник телекомпанії.
 
Крім того, він заявив, що у планах добудувати центральний вхід до телецентру й концертний зал, оскільки, очевидно, тут буде розташований основний прес-центр чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Незрозумілим залишається одне: а якби Україна не збиралась приймати в себе Євро-2012, хіба потреби бодай трохи оновити технічну базу не було б?
 
Пан Ілащук, можливо, сам того не розуміючи, влучив у суть, так би мовити, казусу Першого національного, й описав ситуацію такою, якою вона є насправді, але до нього ніхто її публічно не артикулював. Чому й досі, коли по Помаранчевій революції минуло три роки, фінансування НТКУ відбувається непрозоро, й чому дотепер ця компанія не може дозволити собі витрачати державні кошти та гроші, зароблені господарською діяльністю, на те, що їй справді потрібно для ефективної роботи? Чому так і не було завершено переформатування НТКУ з державної установи на державне підприємство, для чого у 2005-му році тогочасними керівниками компанії було зроблено суттєві кроки? Питання залишаються відкритими.
 
Тим часом працівники «Новин» і далі розпитували нового керівника. Хтось із молодих журналістів поцікавився, чи не збирається, бува, пан Ілащук скасувати окрасу новин Першого національного – дублювання українською всіх іншомовних синхронів, у тому числі й російськомовних? В.о. президента щиро здивувався цьому запитанню й запевнив, що цього не станеться ніколи.
 
Ані структуру новин, ані їх розмітку по сітці мовлення телекомпанія найближчим часом не мінятиме, заявив пан Ілащук. Натомість планується повернути до ефіру в неділю 30-хвилинну аналітичну підсумкову програму із солідним ведучим-чоловіком. Саме таку рекомендацію отримав Василь Ілащук від незалежних медіа-аналітиків, поспілкувавшись із ними минулого тижня. Розповісти, що це були за експерти і які ще вони дали йому поради, керівник НТКУ відмовився – інформація, мовляв, конфіденційна.
 
«Вас усіх обкрадали!», - продовжував встановлювати психологічний контакт із колективом Ілащук. – «Це порушення ми знайшли вже у перший день, щойно відкрили документи. Оптова закупівля нафтопродуктів, пишуть у бюджеті, - 5 гривень 60 копійок. Якби я не був водієм, я б не знав, Скільки коштує бензин, а так знаю: 5.25, ну, 5.45! А оптова закупівля має бути на гривню дешевше. То де ж продається такий бензин?».
 
Народ у ньюзрумі схвально загомонів у відповідь на це: відчувалося, що всім присутнім подобається така поведінка нового керівника. Загалом, маючи за плечима 18-річний досвід роботи ведучим новин, пан Ілашук говорив із новинарями Першого каналу довірливо і на рівних. Ділився й своїми проблемами: «Чесно кажучи, я думав, що перехід від однієї влади до іншої буде більш цивілізованим. Я прийшов із відкритою душею, з руками на столі, а від мене люди повідверталися. Хтось із віце-президентів збирається у відпустку, хтось – на лікарняному, і при цьому забрав із собою договори. До мене приходять в останній день перед «Євробаченням» підписувати угоду з Ані Лорак, а я не маю жодних документів. Я підписую собі вирок! Дайте я хоч трохи ознайомлюсь із усім, а потім буду підписувати!».
 
У відповідь новинарі розповідали про свої негаразди: 25 гривень добових, які виділяють журналістові на відрядження, про брак комп’ютерів і робочих місць, про необхідність налагодження регіональної кореспондентської мережі, про своєчасність видачі зарплатні (тут пан Ілащук несподівано виявився далеким від народу, замислившись уголос: «Я навіть ще не поцікавився, коли тут зарплатня…»).
 
Окремо Василь Степанович звернувся й до всіх шанувальників програми «Один за всіх», яку нещодавно зняли з ефіру: мовляв, не хвилюйтеся, програма пристойна, тому повернеться до ефіру після свят, десь 17 березня, а гроші на світло і кран ми знайдемо. Користуючись нагодою, хтось із колективу окремо поставив запитання про долю пам’ятних золотих значків, які телекомпанія виготовила, аби відзначати найкращих працівників, і які невідомо де поділися. Зі значками Ілащук також пообіцяв розібратись.
 
Новий керманич НТКУ нарешті був так близько, що «ТК» просто не могла не скористатись нагодою поспілкуватись із ним особисто і вточнити декілька питань. Пан Василь залюбки запросив кореспондента «ТК» піднятись у свій кабінет. На десятому поверсі, на вході до кабінету, пана Ілащука зустрів стривожений голова департаменту «Євробачення» Володимир Нора: «До нас їдуть німці! Що робити?»…
 
Виявилось, що НТКУ попередньо домовилась із німецькими партнерами про трансляцію «Євро-2008», але досі не підписала угоди, оскільки не отримала відповідної вказівки від Кабінету Міністрів. Чекаючи до останнього, німці сіли в літак і тепер їхали просто на Мельникова, 42, аби нарешті отримати відповідь: так чи ні… І пан Ілащук помчав на засідання до голови Держтелерадіо Едуарда Прутніка, залишивши всі запитання «Детектор медіа» без відповіді. Сподіваємось, до наступного разу.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY