detector.media
07.02.2008 13:15
ЦГЗ УМВС у Києві: «Розіграш Нового каналу міг спричинити трагедію» (ОНОВЛЕНО)
ЦГЗ УМВС у Києві: «Розіграш Нового каналу міг спричинити трагедію» (ОНОВЛЕНО)

Проти двох працівників Нового каналу порушено кримінальну справу. Про це «Детектор медіа» повідомила народний депутат Олена Бондаренко. За її словами, захищатиме журналістів адвокат Андрій Федур.

 

За версією міліції, дії знімальної групи Нового каналу загрожували здоров’ю та безпеці як працівників банку, так і самих учасників «експерименту». Затримання співробітників Нового каналу «Детектор медіа» прокоментував керівник центру зв'язків із громадськістю УМВС України у місті Києві Володимир Поліщук.

 
«Вчера в 12:10 в милицию пришло сообщение о том, что на одно из отделений «Ощадбанка» совершено нападение. Уже в 12:14 туда приехали наши сотрудники. На месте они опросили двух пожилых женщин, которые на момент нападения находились в банке, и пять человек администрации. По их словами, три молодых человека в масках и оператор, который снимал это на камеру, ворвались в помещение и начали кричать: «Это ограбление! Всем на пол». Они были в черных перчатках. Причем сложили руки, имитируя, что у них есть оружие.   
 
После этого был введен план перехвата, милиция вычислила машину, которая их привезла. Когда они обратились к водителю, то он сказал, что подвозил съемочную группу Нового канала. Тогда мы обратились на канал и попросили их предоставить пленку. Там явно видно, что журналисты перешли дозволенную грань. Слышны крики людей, которые были в отделение. Милиционер, который должен был охранять отделение, в тот момент вышел на две минуты, чтобы попить кофе. Если бы в тот момент он находился на месте, то мог применить по отношению к ним оружие. Тогда этот розыгрыш мог бы закончиться трагически и по отношению к девушке-оператору, и по отношению к хулиганам», - розповів «ТК» пан Поліщук. За його словами, одна з працівників банку – жінка похилого віку – тепер погано почувається і потребує лікування.
 

Особи людей, які інсценували ролі хуліганів, не встановлені. У міліції сподіваються, що журналісти все-таки погодяться назвати їхні імена. За інформацією «ТК», затримані за фактом хуліганства співробітники Нового каналу – випусковий редактор Олег Величко та оператор Аліса Банковська – зараз перебувають у Шевченківському РВВС. За словами Володимира Поліщука, якби вони не Були журналістами, їм загрожувало б затримання за розбійний напад. «Их допрашивают в присутствии адвоката. Думаю, что уже в течение дня их отпустят. Они уже и сами согласились с тем, как журналисты перешли грань», - сказав «ТК» Володимир Поліщук.

 

На думку народного депутата Олени Бондаренко, кримінальну справу слід порушувати не проти журналістів, а проти людей, які брали безпосередню участь у провокації, яку журналісти знімали. «Міліція спрацювала на п'ять і діяла в межах усіх процедур і норм - ніяких претензій до неї немає. Але і в мене, і в адвоката немає розуміння того, чому справу порушено проти двох дівчат, які лише фіксували те, що відбувалося. Напевно, міліція ще працюватиме над цим формулюванням, адже триває розслідування. Самі співробітники телеканалу розуміють, що з морального погляду вони були неправі, погодившись на цю провокацію», - сказала пані Бондаренко.

 

Тим часом, Новий канал вважає, що журналісти виконували суспільно важливу роботу, привертаючи увагу до безпеки банківських відділень. «Журналісти «Репортера» торкнулись серйозної проблеми. За статистикою, лише у 2007 році в Україні зафіксовано 62 випадки нападів на відділення банків. Своїм сюжетом вони намагались привернути увагу громадськості до незахищеності банків, зокрема, Ощадбанку, де зараз акумульовано багато коштів. Вони сподіваються, що такі сюжети матимуть належний ефект», - йдеться у повідомленні прес-служби телеканалу. Канал також наголошує, що українські та іноземні журналісти і раніше проводили подібні розслідування, наводячи приклад програми «За вікнами» (СТБ). «Методи журналістів «Репортера» можна назвати радикальними, але часом, аби пацієнт вижив, йому треба зробити укол у серце», - наголошує прес-служба Нового каналу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY