detector.media
19.12.2007 14:06
Гріховні, але законні сестри
Гріховні, але законні сестри
Офіційна відповідь на репліку Миколи Гриценка «Свобода порно».
Репліка Миколи Гриценка «Свобода порно», у якій автор критикує телеканал «Кіно» за демонстрацію фільмів, на його думку, «з елементами порнографії», викликала резонанс у читачів «ТК». Свій погляд на проблему вже висловив автор «ТК» Отар Довженко. Прес-служба телеканалу «Кіно» надала офіційну відповідь на запитання пана Гриценка. Публікуємо її без змін у повному обсязі.
 
Передусім канал «Кіно» хоче подякувати всім своїм глядачам, зокрема панові Гриценку, за увагу до наших фільмів та активну особисту позицію у ставленні до них. Особливо приємно було познайомитись із гіпотезою пана Гриценка щодо спроб молодого нішевого каналу конкурувати із «Свободою Савіка Шустера» на каналі «Інтер» протягом 35 останніх хвилин програми у п’ятницю, 14 грудня. Переконані, автор мав на увазі саме цю програму, оскільки зазначена ним у статті «Свобода слова» скінчилась о 21.40, і художній фільм «Гріховні сестри», який розпочався о 00.01, із нею не перетинався.
 
Ми вважаємо це порівняння особливо вдалим, оскільки воно є дотично спорідненим із такими глибинними для засобів масової інформації поняттями, як свобода та законність взагалі.
 
Отже, дозвольте розпочати з риторичного запитання: «Для чого створюються закони?». Хіба не для того, аби згідно з чіткими формалізованими нормами та правилами приймати об'єктивні рішення щодо того, що припустимо, а що ні?
 
У контексті телебачення та проблеми, яку ми обговорюємо сьогодні, відповідні норми та правила викладені в Законі України «Про захист суспільної моралі», на підставі якого експертна комісія Державної служби кінематографії при Міністерстві культури і туризму України приймає рішення, чи видавати прокатне посвідчення на фільм.
 
На зазначений фільм «Гріховні сестри», як і на всі інші художні фільми, серіали, мультиплікаційні фільми, що транслюються каналом «Кіно», видано відповідне прокатне посвідчення №4185-4194.2007, що дає право розповсюджувати програмний продукт на території України.
 
Відповідно до прокатного посвідчення, виданого Державною службою кінематографії, фільм «Гріховні сестри» належить до категорії Х21. Це означає, що перегляд такого фільму забороняється особам віком до 21 року. Демонстрація цієї стрічки має відбуватись у проміжок часу з 24 години до 4 години.
 
Проте ми віримо, що проблема, яку піднімає пан Гриценко – проблема «внутрішньої самоцензури» і «моральної долі покоління» - є значно ширшою. Тож канал «Кіно» у своїй роботі жорстко дотримується чинного законодавства, не демонструє еротичні фільми раніше 00.00, протягом трансляції розміщує на екрані відповідну позначку (червоний квадрат) і, глибоко поважаючи свого глядача, залишає за ним право вирішувати – дивитися наш канал після опівночі, переключитись на інший канал чи взагалі вимкнути телевізор.
 
На завершення хотілося б процитувати головного героя фільму режисера Мілоша Формана «Народ проти Ларрі Флінта»: «Якщо ми хочемо змінити закони – це вже предмет іншої дискусії, проте наше право приймати рішення самостійно не може бути обмеженим».
 
Канал «Кіно» запрошує усіх глядачів віком старше 21 року познайомитись із програмою «Х-Місія» о 00.00 та висловити своє ставлення до теми, що обговорюється, на сайті «Детектор медіа».
 
Прес-служба каналу «Кіно»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY