detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
25.04.2024 12:07
Нацрада винесла припис онлайн-медіа через те, що видання розмістило фото викраденої дитини
Нацрада винесла припис онлайн-медіа через те, що видання розмістило фото викраденої дитини
Припис отримало видання svoi.kr.ua.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла захід реагування — припис компанії ТОВ «Свої.кр», м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 25 квітня.

Видання є не зареєстрованим, однак Нацрада має реагувати на роботу не лише зареєстрованих медіа.

За результатами моніторингу, зафіксовано розміщення 4 березня в розділі «Новини» матеріалу під заголовком «Поблизу траси Кривий Ріг — Миколаїв знайшли дитину. Її викрали». У ньому були опубліковані фотографії неповнолітньої, постраждалої від злочину. Оскільки дитину вже знайшли, то, за словами члена Нацради Максима Онопрієнка, на момент публікації матеріалу не було потреби в розміщенні фото дитини та її ідентифікації.

Він процитував норми закону «Про охорону дитинства», де йдеться про те, що таку  інформацію про дитину не можна розміщувати без письмової згоди одного з батьків, за винятком випадків, коли це здійснюється в її інтересах.

Юрист компанії Андрій Дерій просив дати час на ознайомлення з цим питанням. Однак члени Нацради звернули увагу на те, що компанія може надати свої пояснення і звернутись щодо скасування припису.

Тому регулятор оголосив компанії припис.

Нагадаємо, згідно з законом «Про медіа», припис — це захід реагування, покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від винятково каральної системи. Незгодний суб’єкт може подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них у дію вступає наступна ланка реагування — штрафи.

Нацрада винесла понад десять приписів — через недодержання програмної концепції, правил мовлення у дні жалоби, порушення рекламного законодавства тощо. Нагадаємо, два приписи отримали онлайн-медіа. Перший припис отримало ГО «Громадянський рух “Всі разом!”» (сайт vsirazom.ua) через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації у статті «ЛГБТ-рух і педофілія. Історичний зв’язок». Ще два приписи отримало онлайн-медіа dumka.media («Думка», юридична особа ФОП Шапошник О. Л.) через невідокремлення банерної реклами від матеріалу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY