detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
20.04.2024 16:40
Росіяни через телеграм вимагають від адміністраторів українського видання «РІА Мелітополь» здатися в полон
Росіяни через телеграм вимагають від адміністраторів українського видання «РІА Мелітополь» здатися в полон
Допис із закликом «перейти на правильну сторону» окупанти проілюструвала світлиною німецьких військових під час Другої світової війни, які здалися в полон. Публікація також містить мову ворожнечі щодо українців.

Російські окупанти, зокрема, через пропагандистський телеграм-канал «Новий Мелітополь.Запорізька область» вимагають від адміністраторів українського видання «РІА Мелітополь» здатися в полон. Про це повідомляє ІМІ.

Допис із закликом окупанти проілюструвала світлиною німецьких військових під час Другої світової війни, які здалися в полон. Публікація також містить мову ворожнечі щодо українців.

«Якщо ви знаходитесь у звільненому Мелітополі — у вас є шанс. Вийдіть на площу Перемоги або зателефонуйте на номер міської комендатури, і скажіть, що ви адміністратор канала “РІА Мелітополь”. Після всіх етапів вам призначать зустріч. Вам буде запропоновано перейти до російської редакції новин, де ви будете отримувати зарплатню. Оберіть правильний шлях», — йдеться у ворожій публікації.

Скриншот ІМІ

На думку головної редакторки медіа «РІА Південь» («РІА Мелітополь») Світлани Залізецької, такі дописи на пропагандистських ресурсах є частиною інформаційної кампанії проти всієї редакції. Після відмови співпрацювати із загарбниками у березні 2022 року журналістка та її колеги систематично отримують погрози.

Нагадаємо, нещодавно міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) вимагає негайно звільнити українську журналістку Анастасію Глуховську та її колег з «РІА Мелітополь», яких Росія захопила в серпні 2023 року й утримує в неволі майже вісім місяців.

Про долю захоплених у полон медійників не знав ніхто впродовж більш ніж двох місяців. Лише 29 жовтня російські пропагандисти опублікували відео, в якому змусили адміністраторів мелітопольських телеграм-каналів «зізнатися» в тому, що вони нібито співпрацювали з українськими спецслужбами. Це відео дало змогу вперше встановити місцеперебування захоплених Георгія Левченка, Олександра Малишева, Максима Рупчева, Яни Суворової, Марка Каліуша. Костянтин Зиновкін був заарештований у травні.

Анастасію Глуховську тоді у своєму відео пропагандисти не називали, але на відео її впізнали родичі. Ім’я журналістки весь цей час не розкривали з міркувань безпеки на прохання мами. Вперше публічно про неї розповіла головна редакторка «РІА Мелітополь» Світлана Залізецька на конференції з питань безпеки журналістів в Україні 9 квітня в Києві.

Через затримання адміністраторів росіяни заволоділи телеграм-каналом українського видання «РІА Мелітополь» та почали публікувати там власні пропагандистські новини. Однак редакція створила новий канал та чат і продовжує працювати. 

Фото: «РІА Мелітополь»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY