detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
18.04.2024 01:03
З 17 липня російська мова має повністю зникнути з телеефірів, — Тарас Кремінь
З 17 липня російська мова має повністю зникнути з телеефірів, — Тарас Кремінь
Уже за три місяці використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А всі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською.

17 липня 2024 року набирає чинності пункт 6 частини 8 статті 40 Закону України «Про медіа», що посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українськомовних програм. Про це у своєму дописі на фейсбуку нагадав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Відтак, вже за три місяці використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською», — зазначив мовний омбудсман.

За його словами, це сприятиме припиненню в телевізійних та радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного Суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

«Сьогодні в телеефірах загальнонаціональних телевізійних каналів практикується українсько-російська двомовність, за якої учасники застосовують російську мову без перекладу, озвучення чи субтитрування державною мовою. З 17 липня така практика буде припинена. Української стане більше!» — наголосив Тарас Кремінь.

У дописі також нагадується, що з 1 січня 2024 року, згідно зі статтею 40 та пунктом 4 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про медіа», телеканали, які мають ліцензію на загальнодержавне мовлення, повинні транслювати програми державною мовою, зокрема й фільми, не менше, ніж 90% загального часу ефіру між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00 год.

Раніше з посиланням на Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови ми повідомляли, що з 16 липня для всіх друкованих медіа в Україні наявність версії державною мовою стане обов’язковою. Ця вимога передбачена статтею 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що набуде чинності в липні.

Фото: банер з фейсбук-сторінки мовного омбудсмана

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY