detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
11.04.2024 14:49
Правозахисник виграв суд у США проти російського «Першого каналу», який звинуватив його у вбивстві Литвиненка
Правозахисник виграв суд у США проти російського «Першого каналу», який звинуватив його у вбивстві Литвиненка
Позов про наклеп Олександр Гольдфарб подав у 2018 році, коли в ефірі «Першого каналу» батько агента ФСБ Литвиненка звинуватив його в отруєнні сина за завданням ЦРУ за підтримки Бориса Березовського.

Правозахисник та біолог Олександр Гольдфарб повідомив, що виграв у США позов про наклеп проти російського державного «Першого каналу», який звинуватив його в убивстві колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка. За його словами, суд у Нью-Йорку присудив йому компенсацію в розмірі 25 млн доларів, передає Meduza.

Позов проти російських «Першого каналу» та телеканалу RT Гольдфарб подав до суду Мангеттена у 2018 році після того, як у програмі «Пусть говорят» в ефірі «Першого каналу» батько колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, отруєного полонієм у 2006 році в Лондоні, звинуватив його в отруєнні сина за завданням ЦРУ та за підтримки російського олігарха Бориса Березовського.

До позову Гольдфарба приєдналася вдова Литвиненка Марина. У ході суду, як розповідав учений, «Перший канал» та RT подавали клопотання про відхилення позову та заперечували підсудність в американській юрисдикції. У результаті «Перший канал» залишився єдиним відповідачем. Гроші на оплату адвокатів Гольдфарб збирав за допомогою краудфандингу та пожертв приватних осіб.

Сам Гольдфарб вважав виплату компенсації чи спростування навіть у разі свого виграшу в суді малоймовірними, «адже всі розуміють, з ким ми маємо справу». «Але для нас головне — моральна перемога. Нам важливо показати, що російська влада продовжує вбивати людей, а російські ЗМІ — брехати про це на весь світ», — говорив учений.

Гольдфарб повідомив програмі The Breakfast Show, що рішення за позовом дозволяє на вимогу позивачів заарештовувати власність «Першого каналу» в країнах, які визнають рішення американських судів.

Олександр Гольдфарб — радянсько-американський учений, біохімік та мікробіолог і правозахисний активіст. Наприкінці 1980-х років він кілька разів був перекладачем на пресконференціях правозахисника та радянського дисидента Андрія Сахарова. Гольдфарб має ізраїльське та американське громадянство, живе у США з початку 1980-х років. На початку 1990-х Гольдфарб повернувся до Росії і працював у Міжнародному науковому фонді Сороса, проте 2000 року знову виїхав до США.

1995 року Гольдфарб познайомився з російським олігархом Борисом Березовським, який попросив його допомогти Олександру Литвиненку влаштуватися у Великій Британії. Той вивіз його з Туреччини до Лондона.

Колишній агент ФСБ Олександр Литвиненко помер у 2006 році в Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм-210, доданим йому до чаю під час його зустрічі в лондонському готелі з колишнім співробітником російських спецслужб Андрієм Луговим та підприємцем Дмитром Ковтуном. Європейський суд з прав людини визнав відповідальною за вбивство Литвиненка російську владу. Росія свою причетність до вбивства Литвиненка заперечує.

Фото: отруєний полонієм Олександр Литвиненко, 2006 рік / вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY