detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
08.04.2024 20:44
У мережі поширюють фейк під брендингом «1+1 Україна» про нібито запуск спецпроєкту «Сполучені Штати зради»
У мережі поширюють фейк під брендингом «1+1 Україна» про нібито запуск спецпроєкту «Сполучені Штати зради»
Медіагрупа «1+1 медіа» вважає, що кремлівські ботоферми розповсюджують фейкове відео в межах кампанії, метою якої є зрив підтримки українських Сил оборони з боку США.

У понеділок, 8 квітня, в телеграм-каналах та інших соцмережах поширили відео, створене нібито під брендингом телеканалу «1+1 Україна», в якому йдеться про «запуск» спецпроєкту «Сполучені Штати зради». Пресслужба «1+1 медіа» заявила, що цей фейк розповсюджують кремлівські ботоферми. 

«Пропагандистська машина РФ продовжує свої атаки на інформаційне поле України — з метою дестабілізації суспільства та зриву підтримки українських Сил оборони з боку США. Цього ж дня The Washington Post попередили про те, що росія розгорнула широку мережу "тролів", аби зірвати підтримку України з боку США. Тож це відео — частина кампанії, ініційованої РФ задля досягнення дестабілізаційних цілей для України», — йдеться в заяві.

В «1+1 медіа» запевнили, що мовник не запускав подібних проєктів. Глядачів та журналістську спільноту закликають дотримуватися інформаційної гігієни та не поширювати фейк.

«Ворог підступний і щоразу використовує переконливі інструменти, аби заволодіти увагою аудиторії. Користуйтеся офіційними джерелами “1+1 media” та не довіряйте сумнівній інформації в інтернеті», — додали в релізі.

Нагадаємо, Центр протидії дезінформації виявив мережу з 24 вебсайтів із загальною назвою «Pravda», які Росія створила для поширення своєї пропаганди в країнах Європи. Сайти і телеграм-канали, що входять до цієї мережі, публікують дискредитаційні, маніпулятивні та фейкові матеріали щодо подій, які будь-яким чином стосуються України, зокрема російсько-української війни. 

Крім того, мережа поширює переклади російської пропаганди європейськими мовами та новини на основі матеріалів іноземних медіа з метою створити негативний контекст довкола України.

Фото: «1+1 медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY