detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
05.04.2024 09:25
Ведуча каналу «Рада», яка раніше порівняла Путіна з «аутистами», створила мініфільм про людей з аутизмом
Ведуча каналу «Рада», яка раніше порівняла Путіна з «аутистами», створила мініфільм про людей з аутизмом
Мама дитини з аутизмом Олена Пшенична: Це дуже хороший, людський та етичний матеріал. Це історія про те, як можна і треба гідно визнавати помилки, а для цього треба мати людяність і сміливість. У Олі Нємцевої вони точно є.

В етері телеканалу «Рада» в рамках телемарафону вийшов великий сюжет про людей з аутизмом. Про це повідомила журналістка, письменниця й мати дитини з аутизмом, консультантка проєктів для дітей з розладами аутистичного спектру (РАС) фонду «Голоси дітей» Олена Пшенична.

Підготувала його ведуча і журналістка каналу Ольга Нємцева, яка ще торік у жовтні в прямому етері порівняла російського диктатора Володимира Путіна з людьми з аутизмом. 

Як розповіла Пшенична, того ж самого дня ведуча Ольга Нємцева зателефонувала їй і перепросила.

«Ми довго розмовляли. Оля була дійсно щирою в своїх словах. І висновком нашої розмови стало те, що такі висловлювання все ще можливі, бо все ще існує купа міфів про аутизм і банальне незнання», — написала журналістка.

Тоді, за словами Пшеничної, ведуча запропонувала зробити в телемарафоні великий сюжет про аутизм. Сюжет вийшов в етер марафону 3 квітня 2024 року, під час тижня інформування про аутизм.

Сюжет триває майже 30 хвилин. Він містить історії кількох людей, зокрема дітей, з аутизмом, розмови з ними та їхніми батьками. Коментар у матеріалі дають також кілька експертів, зокрема психологиня Вануї Мартиросян, працівниця Інклюзивного-ресурсного центру Людмила Шамсудинова, тренер з карате Максим Ністор, що працює з дітьми з аутизмом.

«Це дуже-дуже-дуже хороший матеріал. Оля проробила титанічну роботу, зібрала й обробила купу інформації, інтерв’ю, розібралася до найменших деталей і зробила дійсно інформативне, але в той же час дуже людське й етичне відео про аутизм і людей з аутизмом.

Це історія про те, як можна і треба гідно визнавати помилки. Для цього треба мати людяність і сміливість. У Олі вони точно є. Дякую, Олю!» — написала Пшенична.

Нагадаємо, 18 жовтня 2023 року в прямому етері телемарафону «Єдині новини» журналістка телеканалу «Рада» Ольга Нємцева сказала, що поведінка російського диктатора Володимира Путіна «дуже схожа на аутизм».

Тоді в соцмережах почалося бурхливе обговорення цієї фрази. Відреагувала на нього публікацією в hromadske і Олена Пшенична.

Комісія з журналістської етики заявила про недопустимість поширення мови ворожнечі щодо людей з аутизмом, а Уповноважений з прав людини  Дмитро Лубінець відкрив провадження та звернувся до голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Згодом Ольга Нємцева попросила вибачення в етері телеканалу, назвавши свою ремарку «недоречною», не уточнивши однак, яку саме ремарку має на увазі. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY