detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
03.04.2024 14:34
Українська воєнна фотожурналістка стала переможницею регіонального етапу World Press Photo (ФОТО)
Українська воєнна фотожурналістка стала переможницею регіонального етапу World Press Photo (ФОТО)
Юлія Кочетова почала знімати російсько-українську війну ще у 2014 році.

Українська воєнна фотожурналістка Юлія Кочетова стала переможницею регіонального етапу міжнародної фотопремії World Press Photo. Про це повідомляє сайті премії і сама Юлія на своїй фейсбук-сторінці

Перемогу здобув її фотопроєкт «Війна — особиста» («War is personal»). «Цей проєкт поєднує фотографічні зображення з поезією, аудіокліпами та музикою. Мультидисциплінарна презентація фотографки ґрунтується на її суб'єктивному досвіді й водночас дозволяє їй вкласти більше емоцій та символізму, ніж фотографії можуть передати самі по собі. В цілому проєкт пропонує особливий, особистий погляд на надто знайомі, на жаль, образи війни», — йдеться на сайті WPP.

Літня жінка ховається під ковдрою під час евакуації з Ірпеня, Україна, 8 березня 2022 року

Військовий захищає жінку від дрона у підземному паркінгу в Києві, 17 жовтня 2022 року

Українська фотографка Юлія Кочетова почала знімати російсько-українську війну ще у 2014 році. Її дебютний фільм «До скорого» теж про війну. І про любов на війні. Після повномасштабного вторгнення Кочетова повернулась до роботи з камерою на передовій і почала співпрацювати з багатьма міжнародними ЗМІ: Der Spiegel, Vice News, Bloomberg, The Guardian, Reuters та іншими, активно документуючи події в Україні. У 2022 році отримала орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

Вбита жінка в одному з дворів Херсона, 18 листопада 2022 року.

На передовій під Бахмутом, 28 жовтня 2023 року

Інтерв'ю з Юлією, яке було опубліковане на «Детекторі медіа», називається «Воєнна фотокореспондентка Юлія Кочетова: “Мій фільтр — не нашкодити Україні і не нашкодити своїм людям”».

Коментуючи свою нагороду, Юлія написала у фейсбуку: «Вся моя робота можлива завдяки Силам Оборони України, які з 2014 року захищають від російської окупації. Вони мене прикрили сотню разів, і я нескінченно вдячна за довіру. Моя робота можлива завдяки колегами-журналістам, які загинули з камерою в руках, знаючи, як важливо знімати нашу війну. Завдяки Сергію Ніколаєву і Максу Левіну. Вони теж мене прикрили. Я присвячую цю нагороду моїм людям, які щодня борються. Я присвячую її українським фотографам і фотографкам. Я присвячую її також жінкам в індустрії».

Дівчата позують у бомбосховищі під час повітряної тривоги у Вознесенську Миколаївської області, 26 вересня 2023 року

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що американський фотограф-документаліст Вольфганг Шван отримав престижну премію для фотографів International Photography Awards 2023 за фото, зроблені в Україні у перший день повномасштабного вторгнення Росії

Також ми писали про те, що Українська асоціація професійних фотографів (УАПФ) виступила проти участі представниці Росії Марії Гельман у складі журі конкурсу World Press Photo 2024 та заявила про вимогу виключити її із суддів.

Фото Юлії Кочетової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY