detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.02.2024 09:54
Президент «Радіо Свобода» обговорив з посолкою США звільнення журналіста Владислава Єсипенка
Президент «Радіо Свобода» обговорив з посолкою США звільнення журналіста Владислава Єсипенка
Журналіста проєкту «Крим.Реалії» росіяни затримали на окупованому півострові ще у 2021 році.

Посолка Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк обговорила з президентом медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Стівеном Капусом питання звільнення неправомірно затриманого Росією в Криму журналіста Владислава Єсипенка. Про це вона повідомила 27 лютого.

Брінк додала, що розмова також стосувалася «важливості вільної та незалежної преси» для стійкої демократії.

Напередодні президент «РВЄ/РС» Стівен Капус зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським, з яким теж обговорив ситуацію навколо журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка. 

Нагадаємо, російські окупанти затримали  фрилансера «Крим.Реалії», який є проєктом «Радіо Свобода», Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року після того, як він узяв участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали журналіста нібито за збирання інформації «в інтересах спецслужб України».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікувало «Крим.Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста в незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату нібито за наказом Служби зовнішньої розвідки України.

16 лютого 2022 року окупаційна «влада» Криму засудила Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

З вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрилансера «Крим.Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму.

Читайте також: 

Фото: Бріджит Брінк та Стівен Капус / X

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY