detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.02.2024 20:53
За фактом колабораціонізму підозру повідомили двом керівникам інтернет-провайдера з Донецька, підконтрольного ФСБ РФ
За фактом колабораціонізму підозру повідомили двом керівникам інтернет-провайдера з Донецька, підконтрольного ФСБ РФ
Наразі фігуранти перебувають під вартою, повідомили в Офісі Генпрокурора.

Офіс Генерального прокурора інформує, що двом керівникам інтернет-провайдера з Донецька, підконтрольного ФСБ РФ, повідомили про підозру за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Як встановили слідчі, підозрювані із Києва керували інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством і отримали ліцензію Роскомнагляду.

Як стверджують в Офісі Генпрокурора, фігуранти допомагали окупантам впроваджувати цензуру. За їхніми вказівками на серверах провайдера встановили обладнання російської спецслужби, що дозволяє ФСБ моніторити дії користувачів, що мешкають у регіоні, а також отримувати їхні персональні дані.



Українські правоохоронці провели обшуки за місцем проживання підозрюваних у Києві. Під час обшуків виявили комп’ютери, мобільні телефони, носії пам’яті, документи та чорнові записи з доказами незаконної діяльності фігурантів.

Обох підозрюваних затримали, нині вони перебувають під вартою.

Читайте також:

Як писав «Детектор медіа» раніше, у грудні 2023 року про підозру повідомили власникам компанії-провайдера програмних послуг. Їм інкримінували провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України).

У листопаді минулого року стало відомо, що уряд Німеччини виділив грант у €700 тисяч на відновлення інтернету на деокупованих територіях.

У вересні 2023-го ми писали про те, що кримські інтернет-провайдери отримали від свого керівництва вказівку посилити контроль щодо проукраїнських користувачів. Зокрема, провайдерів зобов’язали відправляти дані про підозрілих осіб до Федеральної служби безпеки Росії.

Фото: Офіс Генпрокурора України

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY