detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
19.02.2024 18:57
Невідомі намагалися отримати доступ до телеграм-акаунту розслідувача «Схем». Він пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю (ОНОВЛЕНО)
Невідомі намагалися отримати доступ до телеграм-акаунту розслідувача «Схем». Він пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю (ОНОВЛЕНО)
У ніч на 18 лютого зловмисникам вдалося перехопити смс, яке надійшло на номер телефону журналіста Георгія Шабаєва, однак отримати доступ до телеграм-акаунту їм завадила двофакторна автентифікація.

У ніч на 18 лютого невідомі зловмисники намагались отримати доступ до телеграм-акаунту журналіста-розслідувача «Схем» Георгія Шабаєва. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив сам журналіст, а також авторка й ведуча програми «Схеми» Наталя Седлецька.

За його словами, невідомим вдалося перехопити смс, яке надійшло на його номер телефону. Вони ввели його правильно і майже отримали доступ до чатів, однак цьому запобігла встановлена в журналіста двофакторна автентифікація. Шабаєв пов'язує спробу втручання з його професійною діяльністю.

Наталя Седлецька також зазначила, що цей інцидент не схожий на «побутове шахрайство»: «Скоріш — цілеспрямована спроба отримати доступ до листування журналіста. Адже перехопити зміст смс-повідомлення досить складно. Доступ до інфраструктури мобільного зв'язку, окрім самих мобільних операторів, в Україні можуть мати також спецслужби».

Фото: Георгій Шабаєв/фейсбук

У коментарі ІМІ Георгій Шабаєв зазначив, що редакція не зверталася до правоохоронців, однак інцидент наразі вивчають безпекові відділи «Схем».

Він також додав, що не пов'язує спробу втручання з масштабною атакою 18 лютого на низку українських видань, хоч це й відбулося в один день.  

Читайте також: 

«У випадку з акаунтами медіа ми бачимо, що метою зловмисників було поширення антиукраїнських повідомлень у стрічках новин. Тобто, думаю, щодо мене цілі могли бути інші. Можливо, отримати інформацію про те, над якими матеріалами я працюю та з якими джерелами я спілкуюсь», — сказав журналіст.

Варто зазначити, що в проєкті «Схеми» Георгій Шабаєв здебільшого працює над темами про російський вплив на українську владу та фінансові зловживання чиновників/правоохоронців/суддів.

ДОПОВНЕНО: У розмові з «Детектором медіа» журналіст зазначив, що таргетоване перехоплення смс-повідомлень — це доволі складне завдання. Хоча доступ до інфраструктури мобільного зв'язку в Україні, окрім  мобільних операторів, можуть також мати спецслужби, редакція наразі не має доказів, що саме вони причетні до інциденту.

На запитання про доцільність використання телеграму для спілкування з журналістськими джерелами Георгій Шабаєв відповів: «Для чутливих тем ми віддаємо перевагу тим каналам спілкування, які не підв’язані під номери телефонів та не мають російського сліду.

Загальна порада — це обов’язкова двофакторна автентифікація та, де це можливо, відключення можливості відновлення доступу через смс-повідомлення (тобто через звичайний GSM-зв’язок). У телеграмі, наприклад, неможливо відв'язати номер телефону, бо це основний ідентифікатор користувача. Але як бачимо, двофакторна автентифікація уберегла від зламу».

На світлині — журналіст-розслідувач «Схем» Георгій Шабаєв

Фото: Наталія Седлецька / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY