detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
14.02.2024 19:30
Окупаційний суд у Криму залишив чинним вирок про 13-річне ув’язнення викраденого журналіста Сергія Цигіпи
Окупаційний суд у Криму залишив чинним вирок про 13-річне ув’язнення викраденого журналіста Сергія Цигіпи
Наразі окупанти утримують журналіста в Сімферополі, однак невдовзі планують етапувати на територію Росії в колонію суворого режиму.

Підконтрольний Росії Третій апеляційний суд у тимчасово окупованому Криму відхилив перегляд вироку журналісту, активісту й ветерану АТО з Нової Каховки Сергію Цигіпі, засудженому на 13 років у справі про так зване «шпигунство». Про це Суспільному повідомила його дружина Олена Цигіпа.

За її словами, засідання про розгляд апеляційної скарги відбулося 13 лютого в закритому режимі. Судді не зважали на жодні аргументи адвокатів і залишили без змін неправомірний вирок від 6 жовтня 2023 року.

Наразі окупанти утримують Сергія Цигіпу в Сімферополі, однак невдовзі планують етапувати на територію Росії в колонію суворого режиму.

Дружина журналіста також повідомила, що в нього з'явилася пухлина: «Почуває себе не дуже добре. У нього завжди були проблеми з тиском і серцем, і до цього списку додалися проблеми з пухлиною на спині. Сергій написав, що був лікар, що він оглянув його, але сказав, що це нестрашно, що це просто жировик, і пішов. На цьому усе діагностування й медичний огляд було закінчено».

Сергій Цигіпа — журналіст, активіст і ветеран АТО. Протягом багатьох років писав, зокрема, й для «ДМ» (тоді ще «Телекритики»). Від початку повномасштабного вторгнення РФ він займався волонтерською діяльністю, брав участь у мітингах на підтримку України та повідомляв про дії окупантів на півдні. 12 березня 2022 року росіяни викрали журналіста. Лише у квітні на ютубі і в телеграмі з’явилися відеозаписи з викраденим Цигіпою, завдяки яким рідні дізнались про те, що він живий.

У червні 2023-го дружина Сергія Цигіпи Олена розповіла «Детектору медіа»  про те, як намагається визволити чоловіка з полону, і закликала всіх небайдужих долучатися до мирної акції «Звільніть цивільних полонених України», організатором якої виступила ГО «Цивільні в полоні».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY