detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.02.2024 20:53
У Петербурзі засудили афганську журналістку, яку звинувачують у справі про незаконний перетин кордону
У Петербурзі засудили афганську журналістку, яку звинувачують у справі про незаконний перетин кордону
Журналістку Кобру Хассані можуть депортувати до Афганістану, де їй загрожує смертельна небезпека.

Кіровський районний суд Санкт-Петербурга засудив до двох років колонії афганську журналістку Кобру Хассані, яку звинувачують у спробі незаконно виїхати з Росії до Євросоюзу в складі групи та за попередньою змовою. Про це з посиланням на російські медіа повідомляє Zmina.

Суд зважив на термін, проведений Хассані в СІЗО, і оголосив, що покарання в справі вважається відбутим. Тепер дівчину можуть депортувати до Афганістану, де їй загрожує смертельна небезпека. За даними росЗМІ, засідання щодо продовження утримання журналістки в центрі для іноземних громадян призначено на 14 лютого.

До серпня 2021 року Кобра Хассані працювала на афганському телебаченні, писала про захист прав жінок та володіла рестораном. Невдовзі після захоплення влади бойовиками руху «Талібан» журналістка виїхала з Афганістану та вступила на англомовну програму в Київському державному університеті.

Утім, з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну вона вирішила переїхати до Європи. Дівчина звернулася до перевізників, які обіцяли доставити її до Польщі, однак натомість вивезли до Москви.

У Росії інші перевізники пообіцяли Хассані доставити її до Європи через Санкт-Петербург. У травні 2022 року журналістку та решту фігурантів справи затримали біля Великого вантажного порту Петербурга й помістили до СІЗО. Згодом медійниця була переведена до центру тимчасового утримання іноземних громадян.

Її адвокати подали прохання про надання притулку в РФ через загрозу небезпеки в Афганістані, однак міграційна служба МВС РФ відмовила.

Фото: «Фонтанка»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY