detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.02.2024 18:18
Росіяни виставили на аукціон картину Івана Айвазовського «Місячна ніч», яку Україна оголосила в міжнародний розшук
Росіяни виставили на аукціон картину Івана Айвазовського «Місячна ніч», яку Україна оголосила в міжнародний розшук
Росія нехтує міжнародним правом, адже Конвенція ЮНЕСКО 1970 року забороняє вивезення культурних цінностей і передачу права власності.

У Росії виставили на аукціон картину художника, уродженця Феодосії Івана Айвазовського «Місячна ніч», яку незаконно передали у Сімферопольський художній музей на початку російської окупації Криму у 2014 році. Про це повідомив у соцмережі X ексзаступник генпрокурора, колишній прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, передає «Українська правда».

Ще у 2017 році за поданням прокуратури Криму Інтерпол оголосив 52 картини, незаконно передані на територію окупованого півострова, у міжнародний розшук. Усі полотна входять до Музейного фонду України. Як зауважив Гюндуз Мамедов, зараз Росія нехтує міжнародним правом, адже Конвенція ЮНЕСКО 1970 року забороняє вивезення культурних цінностей і передачу права власності.

За даними низки російських медіа, «Місячна ніч» стане основним лотом аукціону в Московському аукціонному домі 18 лютого. Наразі картину оцінюють приблизно в 1,09 млн доларів.

Скриншот із сайту Московського аукціонного дому

Російські медіа пишуть, що на сайті можна «заповнити форму на вивіз предметів мистецтва з Росії».

Нагадаємо, у жовтні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило в межах проєкту «Війна і мистецтво» новий розділ «Викрадена спадщина». Він має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва й старовини, які викрали російські окупанти в Україні під час війни.

Раніше НАЗК створило базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни. Вона допоможе відстежити порушення антиросійських санкцій в операціях на ринку предметів мистецтва.

Ми також писали про те, що компанія Film.ua Group спільно з акторкою Ірмою Вітовською запустили диджитал-проєкт «Вкрадене мистецтво» про злочини росіян проти культурного надбання України. 

Фото: картина художника Івана Айвазовського «Місячна ніч»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY