detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
01.02.2024 11:40
Нацрада: Місцеві радіостанції дотримуються мовних квот, жодних скарг щодо мови на радіо регулятор не отримував
Нацрада: Місцеві радіостанції дотримуються мовних квот, жодних скарг щодо мови на радіо регулятор не отримував
Скарги щодо дотримання квот телевізійних каналів регулятор отримує.

Місцеві та регіональні радіостанції в другому півріччі 2023 року дотримувались і перевиконували квоти щодо українською мови. Про це розповіла членкиня Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олена Ніцко. 

Регулятор провів моніторинг 196 ліцензіатів. Однак у Луганській, Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Херсонській областях моніторинги не проводились або проводились частково. «Багато радіостанцій припинили мовлення через сильні бойові дії та бомбардування, — сказала Олена Ніцко. — Вимоги законодавства повністю виконуються, ознак порушень Національна рада не зафіксувала».

Частка пісень українською мовою на радіостанціях становить 56%. Закон вимагав на той час 40%. Найвищий показник зафіксований у Сумській області — 80%, у Івано-Франківській та Рівненській областях — 77%. Середній показник програм українською мовою — 100%. Законодавча норма вимагала до 1 січня 2024 року не менше ніж 75%.

«Ми не отримували жодної скарги щодо мовних квот на радіо», — сказала Олена Ніцко і додала, що щодо телебачення такі скарги є. Наприклад, щодо відсутності субтитрування українською реплік людей, щодо мови експертів тощо.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року вступають у силу нові законодавчі положення про мовні квоти для телеканалів та радіо. Ці зміни передбачені в законі «Про медіа». Статті 40, 41, 42 закону регулюють ці питання. Серед основних змін — збільшення квоти української мови:

Раніше квота для загальнонаціональних і регіональних каналів становила 75%, а для місцевих — 60%. Окрім цього, в тижневому обсязі новинних програм українська має становити не менше 90% як на телеканалах, так і на радіо. Квота для останнього медіа — 90% державної мови для ведення програм.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY