detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
30.01.2024 16:34
Антон Дробович: Війну не можна виграти тільки зброєю
Антон Дробович: Війну не можна виграти тільки зброєю
В Україні, на думку голови Українського інституту національної пам’яті, бракує фільмів — як про великі періоди історії, так і про локальні події та вітчизняних героїв.

З початком повномасштабного вторгнення істотно зріс інтерес до історії України — як у самій країні, так і за її межами. На цьому акцентував увагу голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в інтерв’ю «Детектору медіа». За його словами, це зростання підтверджується як соціологічними дослідженнями, так і кількістю запитів від вітчизняних та закордонних медіа до Інституту. Зокрема, щодо теми подолання наслідків імперської політики. 

«Наприклад, до мене звернувся представник німецького Zeit і запропонував написати статтю про війну, про подолання імперської гравітації. Звертаються і французькі, інші європейські, навіть американські медіа. Їх цікавить це питання», — розповів Дробович. 

У Європі та США, за його спостереженнями, з початку 2000-х активізувався процес переосмислення колоніальної спадщини. А у випадку України інтерес посилюється війною та спротивом українського народу російській агресії, яка по суті базується на імперських лекалах.

«Буває, що приходять науковці з університетів і кажуть: є важливе і цінне дослідження у Німеччині про Шептицького і нацистський режим. Ми знаємо, що є багато спекуляцій на цю тему, тому радо запартнерились і допомогли появі такої важливої праці українською мовою», — повідомив керівник УІНП.

Інститут постійно видає книги: про війну, волонтерський рух, дисидентів, наукові дослідження. За умови збільшення фінансування там обіцяють присвятити більше уваги й Другій світовій війні.

Втім, не менш важливо, на переконання Дробовича, знімати на історичну тему фільми. Одним із найкращих документальних історичних фільмів про час становлення української незалежності й одним із найважливіших фільмів незалежної України Антон Дробович вважає проєкт Суспільного «Колапс: як українці подолали імперію зла». Однак Україні, на його думку, бракує фільмів — як про великі періоди історії, так і про локальні події та вітчизняних героїв. 

«Роль кіно дуже велика. Кіно і відеопродукти в інтернеті — це один із найвпливовіших каналів поширення ідей у світі. Я, наприклад, не поділяю критику, яка рік тому лунала щодо необхідності створення серіалів під час війни. Спочатку всі обурювалися “серіальчикам під час війни”, а потім пройшло пів року, вийшов російський фільм “Слово пацана” — і ті ж самі люди почали волати, а де наші серіали?! Якщо є питання до процедури, то треба її удосконалити, а не політизувати цю ідею», — сказав Дробович.

Він переконаний: війну не можна виграти тільки зброєю. Політики мають узяти на себе відповідальність за належне фінансування культури під час війни, зокрема й створення фільмів.

Раніше повідомлялось про те, що історики Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак і ще десятки науковців запустили проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива». Його мета — протягом трьох років дослідити глибинну історію земель сучасної України і народів, які їх населяли. Дослідники опрацьовуватимуть 70 тем — від передісторії українських земель до сьогодення.

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY