detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
28.01.2024 11:00
СБУ оголосила підозру чиновникам Міноборони та менеджерам «Львівського арсеналу» у справі розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів
СБУ оголосила підозру чиновникам Міноборони та менеджерам «Львівського арсеналу» у справі розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів
За даними джерел «Української правди» в правоохоронних органах, ідеться, зокрема, про колишнього керівника Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Нахкура і керівника «Львівського арсеналу» Юрія Збітнєва.

Служба безпеки України повідомила про підозру в розкраданні 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ колишньому та чинному керівникам Департаменту військово-технічної політики Міноборони, керівнику та директору «Львівського арсеналу», а також представнику іноземної фірми. 

За даними слідства, у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони переказало на рахунки підприємства гроші, однак артснарядів компанія не відправила, а отримані кошти вивела в тінь.

Як повідомили в СБУ, п'ятьом фігурантам провадження 27 січня цього року оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Про оголошення відповідної підозри також повідомив Офіс Генерального прокурора.

Згідно з даними джерел «Української правди» в правоохоронних органах, ідеться, зокрема, про колишнього керівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, нинішнього очільника цього департаменту Тоомаса Нахкура і керівника «Львівського арсеналу» Юрія Збітнєва.

Варто зазначити, що 26 січня Північний апеляційний госпсуд підтвердив рішення суду першої інстанції про стягнення на користь Міноборони 1,5 млрд грн з компанії «Львівський арсенал». У рамках цієї справи накладено арешт на рахунки та інше рухоме і нерухоме майно, що належать фірмі «Львівський арсенал». Ухвала вже пред’явлена до органів Державної виконавчої служби України до виконання.

Нагадаємо, Олександр Лієв очолював департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки МОУ з січня 2022 року. 

31 січня 2023 року керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін та журналістка Яніна Соколова повідомили, що Лієв виправдовував незаконний референдум у Криму. Колишній чиновник відповів, що це вкид, а його слова перекрутили. 1 лютого він заявив, що йде з посади в Міністерстві оборони, адже його подальше перебування на ній «може зашкодити міністру».  

Як відомо, раніше Олександр Лієв працював виконавчим директором Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він звільнився у березні 2019 року, за його словами, через зміну структури управління. У квітні того ж року Державне бюро розслідувань відкрило провадження через начебто зловживання службовим становищем у НСТУ та закупівлю аудіовізуального обладнання на 15 млн грн.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY